четвер, 04 лютого 2010 11:42

Конституційний Суд дозволив спілкуватися російською у школах

Конституційний Суд дозволив спілкуватися російською у школах
Конституційний Суд визнав неконституційною постанову Кабінету Міністрів N1033 від 30 вересня 2009 року в частині зобов"язання вчителів загальноосвітніх навчальних закладів у робочий час говорити виключно мовою викладання, зокрема вчителів україномовних державних і комунальних шкіл - говорити виключно українською мовою.

Відповідне рішення оголосив голова КС Андрій Стрижак.

На думку КС, Кабмін, ухваливши таке рішення, вийшов за рамки своїх повноважень, оскільки це питання може бути врегульоване лише законом, тобто входить до компетенції Верховної Ради.

При цьому КС встановив конституційність іншого положення вказаної постанови Кабміну, відповідно до якої в державному і комунальному загальноосвітньому навчальному закладі мовою навчання є українська мова, а разом з українською мовою в навчально-виховному процесі в таких навчальних закладах також можуть застосовуватися і вивчатися мови національних меншин.

КС мотивував своє рішення в цій частині тим, що вищезгадане положення не виходить за рамки Конституції.

Нагадаємо, раніше 52 депутата Ради попросили КС перевірити конституційність відповідної постанови Кабміну N1033 від 30 вересня.

Відповідно до постанови Кабміну, в державних і комунальних навчальних закладах з навчанням мовою національних меншин разом з українською мовою педагоги можуть використовувати мову, якою здійснюється навчально-виховний процес.

Міністр науки і освіти Іван Вакарчук стверджує, що постанова уряду, згідно з якою в робочий час у навчальних закладах необхідно спілкуватися українською мовою, носить рекомендаційний характер, передають Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний Суд дозволив спілкуватися російською у школах ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі