вівторок, 12 червня 2007 13:56

Консерви "Лайно художника" виявилися заповнені гіпсом (ФОТО)

Об"єкти італійського художника Пьеро Манцоні під назвою "Merda d"Artista" ("Лайно художника") - закриті банки з етикетками - виявилися заповнені гіпсом. Таємницю найвідомішої арт-провокації 1960-х років розкрив Агостіно Боналумі, близький друг нині покійного Манцоні.

Провокація Манцоні була націлена на демонстрацію легковір"я і всеїдності публіки, що цікавиться мистецтвом. "Якщо колекціонер хоче отримати щось по-справжньому особисте від художника, то це - лайно", - писав Манцоні. Агостіно Боналумі, що працював разом з Манцоні в Мілані на початку 1960-х, стверджує, що у всіх банках із самого початку був тільки гіпс.

У 1961 році Манцоні власноручно закрив 90 банок з етикетками "Merda d"Artista". Автор запевнив пресу і критиків, що в кожній банці знаходяться 30 грамів його екскрементів. Після смерті Манцоні провокаційні об"єкти залишилися затребувані: банка за номером 18 була продана на міланському аукціоні за 124 тисячі євро в травні 2007 року. Лондонська галерея Tate в 2000 році заплатила 22300 фунтів стерлінгів за банку номер чотири. Декілька банок є частиною експозицій таких поважаних зібрань, як Центр Помпіду в Парижі і Музей сучасного мистецтва в Нью-Йорку.

Після того, як в галереї Tate стало відоме про вміст об"єкту, що зберігався в ній, представник цих впливових зборів сучасного мистецтва заявив: "Утримати глядача в напрузі - це частина витонченого гумору експоната", тому банка номер чотири не перестала бути об"єктом мистецтва, повідомляє газета Correre della Sera.

Зараз ви читаєте новину «Консерви "Лайно художника" виявилися заповнені гіпсом (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі