пʼятниця, 16 травня 2008 17:10

Конгрес США знов наполягає на виведенні військ з Іраку

Палата представників конгресу США затвердила поправку до бюджетного законопроекту про фінансування війни в Іраку, що містить вимогу про негайний початок виведення американських військ із цієї країни. За відповідне рішення проголосували 227 конгресменів при 196 голосах "проти".

"Протягом 30 днів після набуття чинності цього акту президент зобов"язаний розпочати негайну і організовану передислокацію збройних сил США з Іраку з метою закінчити цю передислокацію протягом 18 місяців", - цитує РИА "Новости" текст прийнятої поправки.

В четвер перед початком голосування адміністрація Джорджа Буша заявила про своє "рішуче заперечення" проти цього законопроекту.

"Якщо цей законопроект в його нинішньому вигляді надійде до президента, він накладе на нього вето", - йдеться в поширеній у Вашингтоні заяві Білого дому. У ній підкреслюється, що "цей законопроект прагне зв"язати руки нашим військовим командувачам і нав"язати штучний графік виведення військ".

В той же час Демократична партія не володіє більшістю в дві третини голосів в обох палатах Конгресу, яка необхідна, щоб подолати президентське вето. Спроби демократів в Конгресі змусити адміністрацію Джорджа Буша визначити терміни виведення військ з Іраку і Афганістану робилися кілька разів, проте залишалися безрезультатними, нагадує Lenta.ru.

Крім того, палата представників відмовила у виділенні майже 163 млрд доларів на продовження війни в Афганістані і Іраку до кінця нинішнього року. Це рішення підтримали 149 конгресменів, 141 проголосував проти, інформує NEWSru.com.

Білий дім просив у Конгреса на продовження операцій в цих двох країнах у першому кварталі 2009 фінансового року (тобто в останньому кварталі 2008 календарного року) 70 млрд.

Варто зазначити, що Конгрес не надав адміністрації в цьому фінансовому році вже більше 100 млрд доларів.

Як очікується, сенат наступного тижня розпочне обговорення власного законопроекту з фінансування військових операцій в Іраку і Афганістані.

Кампанія з повалення іракського лідера Саддама Хусейна почалася рано вранці 20 березня 2003 року, коли американські ракети вразили кілька цілей в Багдаді. Формальним приводом для початку операції стали заяви американського керівництва про існування у Іраку зброї масового знищення.

Проте пізніше міжнародні інспектори дійшли висновку, що таких арсеналів в Іраку не було.

В операціях в Іраку зараз беруть участь військовослужбовці з 26 країн, які входять до складу очолюваних представниками командування Збройних сил США коаліційних сил.

Основними завданнями коаліційних сил є пошук і знищення бойовиків, а також сприяння уряду Іраку в формуванні національних силових структур.

З часів повалення в 2003 році Саддама Хусейна коаліційними силами під керівництвом США не припиняються напади бойовиків на мирних мешканців, іракські сили безпеки і міжнародні організації. Напружені відносини між мусульманами-сунітами і мусульманами-шиїтами вилилися в кровопролитні міжрелігійні зіткнення, провокуючи побоювання, що в країні може спалахнути громадянська війна. Коаліційним і іракським військам доводиться стикатися з озброєними повстаннями і партизанськими вилазками.

В роки війни в Іраку загинуло 4 тис військових з США і більше 170-ти - з Великобританії. Серед іракського населення загинули десятки тисяч, але точних цифр ніхто назвати не може.

Американським платникам податків війна вже коштувала більш ніж 500 млрд доларів. А до 2017 року витрати скарбниці США на Ірак, за оцінками Нобелівського лауреата з економіки, професора Колумбійського університету Джозефа Стігліца, можуть перевищити 3 трильйони доларів.

На самому початку війни в Іраку адміністрація Буша прогнозувала, що на скидання Саддама Хусейна, відновлення порядку і встановлення нового уряду знадобиться від 50 до 60 млрд доларів.

Буш як і раніше вперто твердить, що його адміністрація "не може відступити перед терором". "Якщо ми зараз дозволимо нашим ворогам перемогти в Іраку, - зазначає президент, - то Ірак може зануритися в хаос. "Аль-Каїда" відновить свої втрачені позиції і розпочне кампанію насильства і терору, яка може розповсюдитися за межі Іраку зі всіма серйозними наслідками для світової економіки".

Рядові американці явно не схвалюють свого президента. Так, згідно з оприлюдненими 13 березня результатами опитування, проведеного газетою USA Today і організацією Геллапа, 60% респондентів вважають війну в Іраку помилкою і хотіли б встановлення графіку виведення військ, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Конгрес США знов наполягає на виведенні військ з Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі