четвер, 03 травня 2007 10:59

Конгрес США заблокував розміщення ПРО в Європі

Підкомітет по стратегічних озброєннях Палати представників США відмовився схвалити виділення коштів на розміщення елементів американською ПРО в Європі. Члени підкомітету одностайно висловилися проти витрат у розмірі 160 мільйонів доларів на розміщення ракет-перехоплювачів в Польщі, повідомляє британська ділова газета The Financial Times.

Раніше цього року Джордж Буш попросив Конгрес схвалити фінансування елементів в Європі на суму 310 мільйонів доларів. Окрім розміщення в Польщі десяти ракет-перехоплювачів, ця програма передбачає будівництво РЛС на території Чехії.

Обговорення витрат ще не закінчене, і вони можуть бути схвалені повним складом Палати представників і Сенату США.

США оголосили про вихід з Договору по протиракетній обороні в кінці 2001 року. Угода була підписана в 1972 році між СРСР і США і передбачала відмову сторін від створення національних систем протиракетної оборони, щоб зберегти стратегічний паритет.

Плани США по розміщенню елементів ПРО в Східній Європі викликали різку критику в Росії. У Вашингтоні заявляють, що ракети і станція раннього виявлення необхідні для своєчасного запобігання ракетному нападу, який можуть провести так звані країни-ізгої, Іран і Північна Корея.

У Москві оголосили ці обгрунтування надуманими, відзначивши, що РЛС в Чехії зможе стежити за всім повітряним простором Росії аж до Уралу.

Партнери США по НАТО також не прийшли ще до однозначного висновку про необхідність розміщення елементів ПРО в Європі. Польська і чеська влада виразили попередню згоду на розміщення у себе відповідно ракет-перехоплювачів і РЛС, проте остаточне рішення також ще не ухвалене, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Конгрес США заблокував розміщення ПРО в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі