четвер, 13 березня 2008 11:43

Конгрес США відзначить п"яту річницю війни в Іраку

Усе керівництво конгресу США, як демократи, так і республіканці, у четвер візьмуть участь у спеціальній пам"ятній церемонії, присвяченим п"ятій річниці початку війни США з Іраком, повідомив представник секретаріату американського сенату.

Датою початку війни США в Іраку вважається 20 березня 2003 року.

На церемонії, яка відбудеться в центральній ротонді Капітолію у Вашингтоні і на яку запрошені всі члени американського конгресу, виступлять лідер сенату США сенатор-демократ Гарі Рід, лідер республіканської меншості в сенаті сенатор Мітч Макконнелл, спікер палати представників демократка Ненсі Пелосі та лідер республіканської меншості в цій палаті конгресмен Джон Бонер.

Заплановано також виступ оркестру збройних сил США і благословення головного священика американського конгресу.

Як очікується, на церемонії будуть присутні всі троє провідних кандидатів у президенти США – сенатори Джон Маккейн, Хіларі Клінтон і Барак Обама.

Захід задумано як данину шани обов"язку, який виконують в Іраку американські військовослужбовці. За взаємною домовленістю між демократами і республіканцями він буде повністю позбавлений політичного контексту, в якому могли б виявитися розбіжності двох партій у підході до війни США з Іраком і до термінів її завершення.

Згідно підрахункам, які веде телекомпанія Сі-Ен-Ен, станом на 12 березня від початку війни в Іраку загинули 3 тисячі 984 американських військовослужбовців і 29 тисяч 395 військових із США були поранені.

Крім того, в Іраку загинули 18 військовослужбовців України, один військовий з Казахстану, двоє з Естонії, троє з Латвії, 175 з Великої Британії, 33 з Італії, 22 з Польщі, 13 з Болгарії, 11 з Іспанії, 7 з Данії, 5 з Сальвадору, 4 із Словаччини, 3 з Румунії, по двоє військовослужбовців з Австралії, Нідерландів і Таїланду, а також по одному військовослужбовцю з Чехії, Фіджі, Угорщини та Південної Кореї.

Зараз війна в Іраку обходиться в 12 мільярдів доларів на місяць.

Лауреат Нобелівської премії з економіки, колишній головний економіст Світового банку Джозеф Стігліц повідомив у своїй новій книзі, опублікованій у США цього тижня, що вартість війни в Іраку для США вже в два рази перевищила вартість 12-річної війни у В"єтнамі і в три рази перевищила вартість війни в Кореї.

Стігліц стверджує, що загальна вартість війни в Іраку з урахуванням подальших витрат для виведення військ і лікування поранених складе астрономічну суму в три трильйони доларів.

У понеділок офіційний представник міністерства оборони США Джеф Моррелл поставив під сумнів викладки нобелівського лауреата, назвавши їх "дуже завищеними".

За даними Пентагону на кінець грудня 2007 року, загальні витрати США на війну в Іраку становили 406,2 мільярда доларів, сказав Моррелл.

Не погодилася з підрахунками Стігліца і прес-секретар Білого дому Дана Періно.

"Я не знаю, звідки саме він узяв це все", – заявила вона. РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Конгрес США відзначить п"яту річницю війни в Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі