понеділок, 28 січня 2008 12:39

Конфлікт позитивно впливає на здоров"я людини

Конфлікт позитивно впливає на здоров"я та довголіття людини. Такі результати показало дослідження, проведене Університетом Мічігана.

У рамках дослідження науковці спостерігали за 192 сімейними парами впродовж 17 років. За всіма основними критеріями – зростом, соціальним станом, станом здоров"я, наявністю шкідливих і корисних звичок тощо – обстежені пари були практично ідентичні.

Усі сім"ї були поділені на чотири групи на підставі одного критерію: яким чином вони вирішують конфлікти. До першої групи увійшли ті сім"ї, де подружжя зі злістю нападає один на одного. До другої – сім"ї, де чоловіки ображають дружин, до третьої – пари, де, навпаки, дружини ображають чоловіків. До четвертої групи були віднесені ті сім"ї, де подружжя приховує один від одного свій протест, розчарування і образу.

Ці спостереження дозволили зробити несподіваний висновок: якщо подружжя вважає за краще вирішувати справу миром і не дають волі своїм емоціям, рівень ранньої смертності серед них удвічі вищий, в порівнянні з сім"ями, де в тій чи іншій формі емоції вихлюпуються.

Автори дослідження припускають, що причиною може бути стрес, що накопичується, проте для підтвердження цієї гіпотези будуть потрібні додаткові дослідження, повідомляє Washington ProFile.

Зараз ви читаєте новину «Конфлікт позитивно впливає на здоров"я людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі