четвер, 25 вересня 2008 08:32

Кондоліза Райс прочитала Сергію Лаврову нотацію

Держсекретар США Кондоліза Райс на першій після війни в Грузії 8-12 серпня зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, що пройшла в Нью-Йорку в рамках міністерського тижня Генеральної асамблеї ООН, заявила, що введення російських військ до Грузії і подальше визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії були "помилкою, причому дуже серйозною". Про це повідомляє Reuters з посиланням на помічника держсекретаря по європейських справах Деніела Фріда.

За словами Фріда, обмін думками між головами зовнішньополітичних відомств США і Росії був "жорстким, але коректним". Райс відзначила, що дії Росії не отримали широкої міжнародної підтримки і підірвали її авторитет, а Лавров запевнив, що Росія не відчуває себе в ізоляції.

Лавров і Райс також домовилися про те, що шестірка міжнародних посередників по Ірану повинна провести зустріч на рівні міністрів закордонних справ, але місце і час не були призначені. Раніше Держдепартамент США заявив, що Росія зірвала таку зустріч в рамках Генассамблеї. На думку російської сторони, вона була б передчасною. В той же час спостерігачі пов"язують це із загальним загостренням відносин між Росією і іншими посередниками, насамперед США.

18 вересня Кондоліза Райс виступила з великою промовою про відносини з Росією, в якій заявила, що це "авторитарна країна у внутрішній політиці і агресивна, - в зовнішній". Держсекретар запевнила, що країни Заходу не дозволять Росії нав"язувати свою позицію решті світу. МЗС Росії у відповідь закликав Райс не говорити від імені всього світу і сприяти всесторонній, а не вибірковій співпраці між США і Росією.

Зараз ви читаєте новину «Кондоліза Райс прочитала Сергію Лаврову нотацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі