вівторок, 07 вересня 2010 10:56

Кому вигідна антивакцинальна кампанія?

Кому вигідна антивакцинальна кампанія?

Є декілька категорій людей, яким вигідна антивакцинальна кампанія. Серед них - різні товариства, організації і фонди "антивакцинальщиків", які так само заробляють на цьому.

Про це на прес-конференції заявив головний інфекціоніст України Сергій Крамарєв, відповідаючи на питання кореспондента Gazeta.ua.

"Є відома книга доктора Олександра Котка "Нещадна імунізація". Тираж цієї книги був дуже великим, продажі дуже масовими. Звичайно, автор цієї книги заробив великі гроші. Іноді люди захищають корпоративні інтереси. Наприклад, деякі гомеопати заявляють, що гомеопатичні засоби можуть повністю замінити вакцинацію. В цьому випадку медики прагнуть заробити непрямим шляхом", - сказав Крамарєв.

За його словами, серед супротивників вакцини є люди, які недостатньо розуміють значення вакцинації, її необхідності. Вони зустрічаються і серед медиків. Це неуки, які не знають проблеми, і таким чином підвищують свій рейтинг.

"Нам потрібно роз"яснити людям, обдуреним антивакцинальною пропагандою, що захворювання набагато небезпечніше, ніж ті ускладнення, які можливі після щеплення", - сказав лікар.

У свою чергу, асистент кафедри імунології Національної медакадемії післядипломного утворення ім. Шупика Федір Лапій вважає, що з наближенням виборів багато політиків починають спекулювати на цій проблемі, прагнучи отримати дешевий піар.

"Деякі люди вважають, що вакцинація - це змова проти людства, і готові з цим боротися. Вони борються з тим, що недочитали, недочули. Але відміна вакцинації - це дешевий і надійний спосіб вирішити проблему перенаселення планети і браку продуктів. Без вакцини ми повернемося до тієї ситуації 20 століть, коли кожна людина хворіла на кір, а кожен тисячний вмирав, коли 2 з 10 дітей вмирали від коклюшу. На сьогодні дільничні лікарі майже не стикаються з дифтерією. Тому ми знаходимося в ситуації псевдоспокою", - сказав Лапій.

Він також нагадав, що зі всіх випадків анафілактичного шоку від вакцини, які були в Україні, ніхто не помер.

Зараз ви читаєте новину «Кому вигідна антивакцинальна кампанія?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі