середа, 24 лютого 2021 17:51

Комерційні щеплення робитимуть медичні центри, що куплять вакцину по собівартості - джерело в уряді

Комерційні щеплення робитимуть медичні центри, що куплять вакцину по собівартості - джерело в уряді
Комерційна вакцинація в Україні почнеться вже навесні. Фото: unsplash.com

Придбати за комерційною ціною вакцину від коронавірусу в Україні можна буде вже наприкінці весни, що дозволить українцям планувати літній відпочинок за кордоном.

Таку можливість розглядають в уряді, з посиланням на власні джерела повідомляє "Європейська правда".

"У 1-й декаді березня ми отримаємо нашу частку вакцин Pfizer, 150 тисяч вакцин, а до кінця березня почнуться поставки вакцини Sinovac. Рахунок піде на мільйони доз", - наводить видання слова урядовця.

За словами джерела, в Україні до кінця року розраховують вакцинувати 16 млн громадян, а за 2 роки – щонайменше 22 млн. За статистичними даними, лише 43% українців готові вакцинуватися. Значна частина тих, хто задекларували готовність, має додаткові умови - певного виробника вакцини, або щеплення не в 1-й черзі. Тому, за словами урядовця, отриманої протягом весни вакцини Україні має вистачити, щоб відкрити "комерційне вакцинування".

"До 5-ї групи планового вакцинування дійде в 2-й половині року, однак, щоб дозволити українцям відпочити влітку за кордоном, можливий продаж вакцин за собівартістю медичним центрам, що запустить комерційні щеплення", - сказав співрозмовник "ЄП".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першій людині в Україні зробили щеплення від коронавірусу

Планується, що вже з 1 березня запрацює єдиний портал вакцинованих осіб.

"У ньому можна стати в чергу і дізнатися приблизний час вашого вакцинування, а вакциновані особи отримають підтвердження у вигляді QR-коду, який може стати тим самим паспортом вакцинації, за яким українців пускатимуть на літній відпочинок за кордон", - сказав співрозмовник.

В уряді підкреслили, що всі вакцини, якими щеплюватимуться українці, сертифіковані в ЄС. Тож український паспорт вакцинації може дати можливість відпочинку в Євросоюзі. Утім, за словами урядовця, подібні консультації з ЄС ще не почалися.

23 лютого в Україну прибула 1-ша партія вакцини від коронавірусу Covishield, яку виробив індійський Інститут сироваток крові за ліцензією Oxford/AstraZeneca. Вакцина є аналогом оригінального англо-шведського препарату і має 90% ефективності.

Першими препарат отримали Черкаська, Житомирська, Київська, Чернігівська, Полтавська, Вінницька області та Київ.

Зараз ви читаєте новину «Комерційні щеплення робитимуть медичні центри, що куплять вакцину по собівартості - джерело в уряді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі