вівторок, 04 березня 2008 18:07

Колумбія звинувачує Уго Чавеса в геноциді

Влада Колумбії має намір звернутися до Міжнародного кримінального трибуналу з проханням розглянути справу проти президента Венесуели Уго Чавеса за звинуваченням його в підтримці і фінансуванні геноциду, повідомляє агентство Рейтер.

"Колумбія запропонує Міжнародному кримінальному трибуналу висунути звинувачення проти президента Венесуели в підтримці і фінансуванні геноциду", - заявив у вівторок журналістам президент Колумбії Альваро Урібе.

Раніше Колумбія звинуватила Уго Чавеса і уряд цієї країни в тому, що вони надавали фінансову підтримку "Революційним озброєним силам Колумбії" (РОСК). Інформація про зв"язок бойовиків з президентом Венесуели була отримана з даних, що знаходяться на комп"ютері одного з лідерів РОСК Рауля Рейеса, ліквідованого в минулу суботу колумбійськими військами на території Еквадору. Після цієї трансграничної операції колумбійських військових президент Еквадору Рафаель Корреа направив 3200 військовослужбовців до кордону з Колумбією, а венесуельський президент Уго Чавес розпорядився відправити до кордону з Колумбією десять танкових батальйонів.

Влада Еквадору оголосили в понеділок про розірвання дипломатичних відносин з Колумбією, яка на минулому тижні провела на його території військову операцію проти бойовиків угрупування "Революційні озброєні сили Колумбії" (РОСК), в ході якої був ліквідований один з вищих її командирів Рауль Рейес.

Незабаром приклад Еквадору наслідував президент Венесуели Уго Чавес, який розпорядився відправити війська до кордону з Колумбією і закрити в цій країні посольство, евакуювавши весь персонал.

Агентство відзначає, що більшість латиноамериканських урядів засудили військову операцію, проведену Колумбією на території сусідньої країни.

Зокрема, найбільша країна регіону Бразилія зажадала у колумбійського президента Альваро Урібе вибачитися перед його еквадорським колегою Рафаелем Корреа.

При цьому Бразильський уряд вважає, що кризу необхідно врегулювати в рамках Організації американських держав (ОАД).

РОСК були створені в 1964 році, і в даний час налічують в своїх рядах близько 18 тисяч людей. США і Євросоюз внесли це угрупування до списку терористичних організацій.

Венесуельський лідер дотримується лівих поглядів і не вважає повстанців РОСК терористами. Він вів з ними переговори з метою звільнення утримуваних угрупуванням заручників. Нещодавно повстанці передали Чавесу чотирьох з 40 утримуваних ними полонених. Раніше, 10 січня, повстанці за посередництва венесуельського лідера звільнили двох заручниць, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Колумбія звинувачує Уго Чавеса в геноциді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі