четвер, 28 лютого 2008 08:56

Колумбійські повстанці відпустили чотирьох заручників-конгресменів

Четверо колишніх колумбійських конгресменів, звільнених лівоекстремістськими Революційними збройними силами Колумбії (РЗСК), благополучно доставлені на територію Венесуели.

Два венесуельські вертольоти Мі-17, що брали участь у гуманітарній операції, приземлилися в аеропорту населеного пункту Санто-Домінго, штату Тачіра, що межує з Колумбією. Звідси екс-конгресмени: Глорія Поланко, Луіс Перес, Орландо Бельтран і Хорхе Хечем, які перебували в руках лівих екстремістів понад шість років, вилетіли на літаку у венесуельську столицю, де пізніше зустрілися зі своїми рідними та близькими.

Ніхто з них не міг стримати сліз радості після такої довгої розлуки. "Я не знаю, як зміг вижити в нелюдських умовах, у яких нас утримували... переніс інфаркт і три рази був у комі, – заявив Луіс Перес. – Сьогодні я вдруге народився", – відзначив колишній сенатор колумбійського конгресу.

Перес закликав міжнародну спільноту зробити все можливе для звільнення решти заручників, які залишаються в руках РЗСК. Він особливо наголосив, що життя колишнього кандидата на пост президента Колумбії Інгрід Бетанкур, викраденої в лютому 2002, перебуває під загрозою. Стан її здоров"я погіршується, підкреслив він.

Відомо, що президент Франції Ніколя Саркозі бере особисту участь у зусиллях зі звільнення Бетанкур, яка має також французьке громадянство.

Після успішного завершення гуманітарної операції, проведеної за посередництва президента Венесуели Уго Чавеса, яка отримала тут назву "Дорога до миру", РЗСК заявили, що в односторонньому порядку більше не звільнятимуть заручників, яких вважають "військовополоненими чи затримуваними особами в умовах внутрішнього збройного конфлікту".

На загал від початку січня ц.р. РЗСК передали представникам Чавеса шістьох колишніх парламентаріїв, включених екстремістами в так звану групу "гуманітарного обміну" на 500 членів цього угрупування, що відбувають покарання в колумбійських в"язницях.

Для переговорів з колумбійською владою і "гуманітарного обміну" керівники РЗСК вимагають виділити демілітаризовану зону. У поширеній в середу заяві РЗСК пропонують ввести в цю зону міжнародних спостерігачів.

Президент Колумбії Альваро Урібе дотепер відмовлявся виконати цю попередню умову РЗСК, вважаючи неприпустимим передавати частину території країни під контроль цього незаконного озброєного угруповання, зарахованого до терористичних організацій, передає ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Колумбійські повстанці відпустили чотирьох заручників-конгресменів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі