вівторок, 09 жовтня 2007 13:53

Колишній співробітник ЦРУ розповів усю правду про захоплення і смерть Че Гевари

Ось уже 40 років легенда про революціонера, який боровся з ворогами і гнобителями, росте з кожним роком. Че Гевара став романтичним символом свободи для мільйонів: майки і сувеніри з його зображенням успішно розкуповуються по всьому світі. У 40-і роковини з дня смерті Че Гевари, колишній співробітник ЦРУ, який брав участь в захопленні революціонера в лісах Болівії, вперше розповів про деталі операції, про страту і смерть Че, а також про те, ким була насправді людина, що стала символом свободи.

"Багато людей не знали справжнього Че Гевару", – розповідає 67-річний ветеран розвідки Фелікс Гонсалес. – Того Че, який писав про те, що йому потрібна кров, який віроломно вбивав тисячі людей без суду і слідства".

Гонсалес розповів про те, що Че Гевара потрібний був ЦРУ живим для допитів, але це рішення було відхилене болівійськими властями. Робота колишнього співробітника ЦРУ полягала в тому, щоб повідомити героя Кубинської революції, що його застрелять без судового процесу. Гонсалес розповідає про цей момент: " Обличчя Че зблідло. Потім він сказав, що так буде краще для нього, тому що він помре в битві".

Че Гевара з"явився в Болівії після захоплення влади Фіделем Кастро на Кубі в 1959 році, щоб зробити революцію в цьому регіоні. Його разом із 50 соратниками спіймали 8 жовтня 1967 року за наведенням фермера.

Коли 200 американських солдатів оточили повстанців, Че Гевара крикнув: "Не стріляйте! Я Че Гевара, і я потрібний вам живий". За спогадами Гонсалеса, Че Гевара, який вивчав медицину в Аргентині, мав вигляд революціонера, якого годували радянські і китайські лідери.

Че був поранений в праву ногу і страждав на хронічну астму. Гонсалес говорить, що ця людина виглядала як жебрак, оскільки від форми залишилося одне лахміття. У нього не було черевиків, на ногах Че залишилися тільки шматочки шкіри, які нагадували про те, що він носив колись взуття. Колишній розвідник говорить про жалість, якої він тоді зазнав до Че.

Гевара замкнули в сільській школі, тоді як Гонсалес чекав розпоряджень від президента Болівії Рене Баррієнтоса. Домовилися про секретний код, який був простий: 500 – означало Че Гевара, 600 – означало мертвий, 700 – живий. Коли командир прийшов наступного ранку, він дізнався, що код був 500 – 600, що означало смерть Че.

Гевара був убитий з кулемета, щоб створити видимість, що його убили в бою. Все було ретельно сплановано: обличчя Че не торкнулися кулі, аби у Фіделя Кастро не було сумнівів в тому, що його друг помер. І Кастро не заперечував цього. Зате він зробив з Гевари легенду, стверджує Гонсалес.

І в легенду дійсно вірять на Кубі, де в ніч на вівторок, 9 жовтня, десятитисячний натовп пішов до пам"ятника Че. А Фідель Кастро написав в газеті: "Я схиляю голову з повагою і подякою перед винятковим бійцем, який поліг 40 років тому", повідомляє Daily Mail.

Зараз ви читаєте новину «Колишній співробітник ЦРУ розповів усю правду про захоплення і смерть Че Гевари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі