четвер, 28 лютого 2008 13:14

Колишній президент Фінляндії хоче Нобелівську премію миру за свій "план" по Косово

Колишній президент Фінляндії Марті Ахтісаарі, що запропонував план незалежності сербського краю Косово, увійшов до списку кандидатів на Нобелівську премію миру 2008 року, повідомляє Reuters з посиланням на заяву секретаря Норвезького Нобелівського комітету, професора Гейра Лундестада.

Екс-президент Фінляндії, будучи спецпосланцем ООН, підготував доповідь, так званий "план Ахтісаарі", який припускав незалежний статус Косово під міжнародним контролем. 17 лютого цього року косовский парламент, що в основному складається з депутатів, які представляють албанську більшість населення, ухвалив декларацію про відділення краю від Сербії. Проект конституції, представлений конституційною комісією Косова, ґрунтується на доповіді Ахтісаарі.

Ще один кандидат на Нобелівську премію миру 2008 року – кубинський дисидент Освальдо Пайя, правозахисник, який у 2002 році став лауреатом європейської премії з прав людини імені Сахарова, повідомляє РИА "Новости". На загал у списку кандидатів на Нобелівську премію миру 2008 року заявлено 197 претендентів, 33 з яких є громадськими і міжнародними організаціями, сказав професор Гейр Лундестад.

Згідно процедурі, що склалася, номінація на Нобелівську премію має надійти в Норвезький Нобелівський комітет не пізніше за 1 лютого. Після цього починається процес розгляду списку кандидатів консультантами комітету. Імена кандидатів, а також інша інформація, що стосується процесу номінації, може стати доступною для громадськості лише за 50 років.

Ім"я лауреата премії миру називається в жовтні. Володар престижної премії обирається більшістю голосів членів Норвезького Нобелівського комітету. Церемонія вручення премії проходить в Осло 10 грудня, в день кончини Альфреда Нобеля, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Колишній президент Фінляндії хоче Нобелівську премію миру за свій "план" по Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі