пʼятниця, 09 листопада 2018 14:26

Колектори доводять українців до самогубства

Колектори доводять українців до самогубства
Діяльність колекторів в Україні заборонена. Фото: images.unian.net

Українці стали частіше вкорочувати собі віку через банківські борги.

Беруть гроші в кредит, а коли через скрутне становище не можуть розрахуватися, наважуються на самогубство. Часто людей до цього спонукають колектори, які в Україні поза законом, повідомляє Канал 24.

Самі ж українці часто не знають, як діяти у таких випадках. Нещодавня трагедія у Талалаївці на Чернігівщині звернула увагу на діяльність колекторів. В одному з приватних будинків знайшли мертвою 35-річну жінку та 2 її дітей.

У селі кажуть, що жінка отруїла дітей, бо довели люди з банку в якому позичила гроші на лікування доньки.

"Стали телефонувати часто: "Вам залишилося 2 дні, виплатіть кредит". Можливо, це було причиною", – розповіла мешканка Талалаївки Ольга Ромашко.

Колектори вдаються до психологічного тиску та навіть погрожують фізичною розправою. Такі дії розраховані на людей зі слабкою психікою, готових на все, аби їх залишили у спокої. Також грає роль юридична необізнаність боржників.

"Були нормальні колектори, які як виконавча служба працюють, а були спеціальні. Вони часто телефонували, погрожували. Батькам ще старим телефонують: "Будемо приходити, відбирати. Хату відберемо", – згадує Олександр, який працював колектором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахтарям пообіцяли віддати зарплатні борги

У виконавчій службі обурюються, що їх часто плутають із колекторами. Бо останні займаються здирництвом, вони ж – виконують рішення судів.

"Приватні чи судові виконавці не можуть телефонувати в нічний час. Погрожувати боржнику теж не можуть - це заборонено інструкцією", - наголосив директор Департаменту державної виконавчої служби Олексій Воробйов.

Встановити, що до самогубства доводять колектори, дуже складно. Тому в Україні процвітає колекторське свавілля. Але є позитивні зрушення в українському законодавстві.

"Якщо фізична особа не може віддати певні борги, вона може оголосити банкрутство. Фактично, ці борги списуються, але кілька років людина не зможе брати кредити і все, що з ними пов'язане", – зазначив юрист Денис Фетісов.

Нове законодавство ухвалили за тиждень до подій на Чернігівщині. Але переважна більшість людей в Україні фінансово неграмотні. А ще Україна та Італія – єдині в Європі не мають національної лінії довіри для людей, схильних до суїциду.

"Є гаряча лінія в "Ла Страда" на номер 116-123. Ризик суїциду виникає тоді, коли людина не має достатньо підтримки: матеріальна вона, моральна або фізична", – наголосила психолог громадської організації "Ла Страда-Україна" Тетяна Павлін.

Єдина розмова з психологом може людину врятувати від невідворотнього.

В Україні почав діяти новий закон про кредитування. Його прийняли ще у липні 2018-го, підписали декілька днів тому.

Закон дозволить зменшити фінансове навантаження на позичальників, знизити вартість кредитних ресурсів. Крім того, сприятиме активізації кредитування в Україні.

Водночас, за словами банкіра Василя Горбаля, новий закон не змінить вартість кредитів. Нікуди не дінуться великі штрафи за затримку платежів або невиконання зобов'язань.

Зараз ви читаєте новину «Колектори доводять українців до самогубства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі