безпосередньо підтримувати когось, допомагати комусь, крок назустріч одне одному
Бути поруч
Спецпроєкт
українська нація та її мова, культура, історія, державність; причетність до України, її культури
Під час повномасштабної війни СЛОВА набули нових сенсів, перетворилися на своєрідні коди, що знаходять відгук у серцях. А кожен українець мріє почути слово, на яке ми вже чекаємо довгий час, – ПЕРЕМОГА.
До другої річниці повномасштабного вторгнення Gazeta.ua хоче вкотре нагадати, що кожен на своєму рівні має щодня робити внесок у наближення перемоги. А шлях до неї лише один – через ДОБРО.
У спецпроєкті “Словник добра” ми розказуємо, як українці почали масово робити добро й перетворили це на правило свого життя. Кожен за останні два роки став амбасадором добра: громадяни зі свого боку роблять усе можливе, український бізнес започатковує амбітні проєкти, щоб наблизити перемогу.
Про Музей Василя Стуса фонд “МХП-Громаді” готує великий медійний проєкт, щоб кожен українець дізнався про поета-пророка.
Про Музей Василя Стуса фонд “МХП-Громаді” готує великий медійний проєкт, щоб кожен українець дізнався про поета-пророка.
Про Музей Василя Стуса фонд “МХП-Громаді” готує великий медійний проєкт, щоб кожен українець дізнався про поета-пророка.
Словник .Добра
спецпроєкт до другої річниці
повномасштабного вторгнення
Нині 880 тис. українців боронять державу у складі ЗСУ, повідомив президент України Володимир Зеленський. 96% жителів України довіряє армії та демонструє найвищий за роки незалежності рівень її підтримки. До Збройних сил мобілізувалися тисячі працівників багатьох українських компаній.
У спільному спецпроєкті Gazeta.ua та МХП ми розкажемо, як соціально відповідальний бізнес підтримує військових, ветеранів, їхні родини та тих, хто чекає на близьких із війни. Дбає про працевлаштування, реадаптацію та реінтеграцію у цивільне життя ветеранів. Залишається поруч із тими, хто втратив рідних. Допомагає їм повернути сенс життя.
“Колеги підтримували матеріально й морально. Ми знали, що маємо надійний тил”
В Україні є успішний приклад комплексної підтримки ветеранів: від військової служби до повернення в цивільне життя – це програма “МХП Поруч”.
Від початку повномасштабного вторгнення понад 2900 співробітників МХП стали на захист нашої держави. Це 10% працівників компанії. З них більш як 280 – уже ветерани, що повернулися з війни до роботи в МХП, а понад 2400 – військовослужбовці, майбутні ветерани.
Компанія продовжує виплачувати зарплату мобілізованим працівникам. Надає допомогу військовим частинам, забезпечує медичний супровід поранених, піклується про родини захисників. Після повернення працівника з фронту забезпечує лікування та реабілітацію, надає юридичну та психологічну підтримку, допомагає з перенавчанням та адаптацією. У разі потреби готова створити нове робоче місце чи посаду для ветерана.
Комплексна підтримка військових, ветеранів, їхніх родин та тих, хто чекає на близьких із фронту
На жаль, понад 130 працівників загинуло, перебуває в полоні або зникло безвісти. Компанія продовжує бути поруч із їхніми родинами. Зокрема, виплачує матеріальну допомогу, надає правову підтримку в пошуках і отриманні пільг від держави.
Бути поруч, щоб допомогти ветеранам повернутися до цивільного життя
МХП стали на захист нашої держави від початку повномасштабного вторгнення
2900
2900
співробітників
співробітників
понад
понад
Операційна модель програми МХП Поруч
Основні напрями:
Програмний комітет

HR
Психологи
Управління захисту здоров'я та безпеки співробітників
Юристи
Експерти
Центр із взаємодії з військовими та ветеранами
Павло Мороз
директор
Діна Лисакова
керівниця центру
Департамент корпоративної соціальної відповідальності


БФ “МХП — Громаді”
директорка
Тетяна Волочай
Відділ із взаємодії з військовими та ветеранами
Група із взаємодії з військовими та ветеранами (ВІННИЦЬКИЙ ХАБ)
Ладижин, Вінниця
Група із взаємодії з військовими та ветеранами (ЧЕРКАСЬКИЙ ХАБ)
Черкаси, Канів, Миронівка, Степанці, Єлизаветівка
Група із взаємодії з військовими та ветеранами (ПІВНІЧНИЙ ХАБ)
Київ, Мирне, Ромни, Лубни
Група із взаємодії з військовими та ветеранами (ЗАХІДНИЙ ХАБ)
Львів, Тернопіль
Сергій Старовойт
Експерт з питань правового супроводу
Комунікації
Професійне навчання
Земельна служба
Кадровий облік
Служба безпеки
Експертка із фізіологічної, психологічної та соціальної реабілітації

Наталія Оболєнська
Бути поруч
Компанія МХП однією з перших упровадила таку програму підтримки. Тут працює Центр із взаємодії з військовими та ветеранами як системне комплексне рішення. Команда координаторів уже налічує 15 осіб, що працюють у громадах, де є виробничі потужності компанії МХП. Частина з них раніше працювала з військовими та ветеранами, має бойовий досвід або чекає на близьких із фронту. Додатково підтримкою військових займається понад 30 людей кросфункціональної команди. Вона об'єднує представників HR, КСВ, департаменту безпеки, охорони праці, психологів, юристів, спеціалістів із питань здоров’я та реабілітації, професійного навчання.

Компанія готує керівників та команди до повернення на роботу ветеранів. Кожна ситуація потребує нешаблонних рішень, адже після повернення з фронту люди змінюються. З одного боку, це потребує індивідуального підходу, а з іншого – розроблення системи, що здатна реінтегрувати ветеранів у робочий процес чи створити нові робочі місця. Якщо через стан здоров’я чи інвалідність людина не може виконувати попередню роботу, то МХП створює умови та можливості, де ветеран міг би себе реалізувати.

Сергій Халупінський
Сергій Халупінський із Черкас до повномасштабного вторгнення працював фахівцем зі зв’язків із громадськістю та медіа в БФ “МХП-Громаді”. Із березня 2022 року захищав Україну від рашистської навали. Торік, у вересні, повернувся на роботу до Благодійного фонду “МХП-Громаді”.
У фонді якраз створювався Центр із взаємодії з військовими та ветеранами, почала працювати програма підтримки “МХП Поруч”. Мені запропонували посаду координатора зі взаємодії з військовими та ветеранами. Я погодився, бо це можливість бути корисним для нашої перемоги та для тих, хто її забезпечує на фронті. Це відповідальність і вдячність колегам, які пішли захищати країну. Для мене це так само є поверненням до цивільного життя. За 1,5 року я дещо втратив навички журналіста. Зрозумів, що повернутися до своєї професії буде складно”, – розповів Сергій Халупінський.
Підтримка й реінтеграція ветеранів у цивільне життя – це величезний виклик, з яким зіштовхнулася наша країна.

“Добре, що є компанії, які впроваджують власні програми. “МХП Поруч” передбачає комплекс заходів, спрямованих на адаптацію, професійну підготовку або перепідготовку, психологічну та фізичну реабілітацію. Також програма передбачає і правовий супровід. Комусь треба відновити документи, втрачені під час бойових дій, отримати різні довідки, посвідчення учасника бойових дій тощо.
Є багато питань, з якими стикаються ветерани, коли повертаються з фронту. І дуже добре, що є підтримка на підприємствах, у громадах. Щоб захисники не ходили всіма бюрократичними колами в пошуках справедливості, а бачили, що на них чекають і готові допомагати”, – каже Сергій Халупінський.
Є багато питань, з якими стикаються ветерани, коли повертаються з фронту. І дуже добре, що є підтримка на підприємствах, у громадах
Щоб захисники не ходили всіма бюрократичними колами в пошуках справедливості, а бачили, що на них чекають і готові допомагати”, – каже Сергій Халупінський.
“Консультуємо щодо реєстрації та розшуку зниклого у відповідних органах. Для людини з глибинки часом тяжко пройти всі ці етапи. Особливо, якщо вона старшого віку. Тут точно потрібен помічник”, – додає Сергій Халупінський.

Також програма “МХП Поруч” передбачає підтримку громадських організацій, які сприяють розвитку ветеранських просторів у громадах.
Надаємо можливість ветеранам пройти лікування та реабілітацію після поранень. Часто чоловіки, яким за 40 років, мають хронічні проблеми з хребтом. Дається взнаки носіння бронежилета. Тому кожен ветеран може отримати лікування в межах програми “МХП Поруч” у Миронівській лікарні відновного лікування” – зазначив Сергій Халупінський.
Реабілітаційний зал у Миронівській лікарні відновного лікування
Микола Гереженко з 2005 року працював підсобним робітником у компанії Зернопродукт-МХП. 2014‑го пішов захищати Україну: брав участь у боях за Красногорівку, Станицю Луганську. Отримав контузію і був демобілізований.
Для ветерана створили нову посаду
Після повномасштабного вторгнення я не зміг залишатись удома. Пішов до військкомату, але через контузію відмовилися мобілізувати. Я пішов добровольцем. Разом із побратимами обороняв Миколаївщину та Херсонщину. Із забезпеченням нам активно допомагала компанія МХП.
Передавали бронежилети, запчастини до техніки, плівку, продукти, воду. Жодного разу не відмовили, хоч би що просили. Варто було лише сказати, з чим у нас є проблеми, й допомога надходила. Колеги підтримували не тільки матеріально, а й морально. Ми знали, що не самі, що маємо міцний та надійний тил”, – говорить Микола Гереженко.
Торік, восени, Микола Гереженко з побратимами визволяли Сіверськ. Потрапили під обстріл фосфорними бомбами. Пригадує лише небо у вогнях і неймовірну спеку. Побратимам вдалося довезти Миколу до шпиталю в Дніпрі. У нього були пошкоджені легені, майже тиждень перебував у комі. Лікарям вдалося його врятувати.
Микола Гереженко після поранення демобілізувався та повернувся на роботу в Зернопродукт-МХП. Проте більше не міг виконувати важку фізичну роботу. Тому на підприємстві для ветерана створили нову посаду – завідувач господарського відділу. Також компанія забезпечила захиснику фізичну та психологічну реабілітацію.
Микола Гереженко
Бути поруч
Після повернення в рідне місто чи село НЕ завжди ветеран вибирає шлях – повертатися на роботу найманим працівником. Бувають випадки, коли заповітною мрією, що наповнює життя новими сенсами, є власна справа. І “МХП Поруч” підтримує ветеранів у цьому бажанні. Зокрема, навчає основ бізнесу, допомагає ветеранам і рідним військовослужбовців із бізнес-планами, надає фінансову підтримку на реалізацію кращих ідей.
“Участь у грантовій програмі фактично повернула мене до життя”
Серед останніх таких ініціатив – організація спільного з Українським ветеранським фондом Мінветеранів конкурсу бізнес-ідей #Варто “РобиТИ своє”, у межах якого 10 ветеранів та їхніх родин отримали гранти на власну справу на суму від 500 тисяч до 1,5 мільйона гривень на розвиток та відкриття власної справи. Одним із переможців став військовий Ігор Кумечко. Він захищав свій проєкт прямо з окопу. Завдяки отриманому гранту було врятовано його фермерське господарство на Полтавщині.
Микола Бондаренко з Липовця на Вінниччині до 2011 року був головним ветлікарем. Потім до повномасштабної війни працював директором комунального сервісу міста. 2022-й рік кардинально змінив його життя – на війні загинув 26-річний син Сергій.
Син був льотчик-штурман вертолітної ланки 18-ї бригади армійської авіації. Дуже болісно пережив його втрату. У мене стався інсульт, довелося піти з роботи. Рік нічого не планував. А потім у міській раді розповіли про грантову програму #Варто “РобиТИ своє”. Таня Поліщук із благодійного фонду МХПГромаді пояснила умови співфінансування власної справи. Пообіцяла допомогти з оформленням документів. Треба було підготувати власний проєкт, зареєструватися підприємцем. І я зважився”, – пригадує Микола Бондаренко.
Його заявка на грантову програму була 408-ма з 500 поданих. Проєкт Миколи Бондаренка увійшов у десятку кращих.

“Свій проєкт назвав “Здорові тварини та якісне насіння – ключ до успіху особистих селянських господарств”. Благодійний фонд “МХП – Громаді” виділив мені 100 тисяч гривень, і ще 500 тисяч дав ветеранський фонд. Кошти витратив на ремонт та облаштування ветклініки. У мене вже було приміщення, яке я викупив 2019 року. Це був занедбаний будинок тваринника. Планував потроху його відновлювати. Активний ремонт почався після отримання гранту”, – говорить Микола Бондаренко.
Грошей вистачило також на обладнання, підприємець придбав рентген-апарат та УЗД для тварин. 15 грудня 2023 року відбулося офіційне відкриття ветклініки та аптеки.
“Уже створив два робочих місця. Лікуємо тварин, продаємо препарати, корм. Торгуємо насінням та засобами захисту рослин для малих підсобних господарств. У планах – розширювати ветклініку. Потрібен пункт утримання тварин. Не лише домашніх, а й безпритульних. Відповідно, буде ще одне робоче місце. Участь у грантовій програмі фактично повернула мене до життя”, – зазначив Микола Бондаренко.

Ігор Кумечко з родиною
Микола Бондаренко
МХП серед перших почала впроваджувати таку програму на підприємстві. І як компанія, що вже має такий досвід, готова ділитися ним з іншими.

Готові ділитися досвідом
Так нещодавно за підтримки МХП створили два посібники про адаптацію ветеранів в організаціях, один з яких – спільно з ACMP Ukraine, інший – із Мінекономіки та Korn Ferry. Це допоможе представникам великого, середнього та малого бізнесу сконструювати власні програми реінтеграції.
Компанія працює над тим, щоб забезпечити військовим, ветеранам та їхнім сім’ям умови для реадаптації та реінтеграції у рідних містах та селах.

У межах МХП Поруч підтримку отримують не тільки працівники та їхні родини, а й жителі громад, де присутні підприємства компанії.
Так, у партнерстві з органами державної влади, місцевого самоврядування та громадськими організаціями МХП підтримує розвиток ветеранських просторів, реабілітаційних центрів та підприємництва серед ветеранів та їхніх родин.

Бути поруч
Матеріал підготовано за підтримки
Над спецпроєктом працювали:
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайн та верстка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Любов КАРНАРУК Авторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн