понеділок, 11 лютого 2008 20:12

Книгу Страшного суду виклали в інтернет

Книга Страшного суду, англійський поземельний перепис XI століття, цілком оцифрована і викладена в мережу у вигляді бази даних. Відомості книги можна представляти у вигляді карт, таблиць або тексту, перекладеного з латині на сучасну англійську мову і забезпеченого науковим коментарем.

У Книзі Страшного суду, написаній в 1085-1086 роках за замовленням Вільгельма Завойовника, містяться економічні, соціальні і демографічні відомості про 13418 міст і сіл. Завдяки цьому перепису ми знаємо, яка, наприклад, була загальна вартість майна в країні: 75 тисяч фунтів стерлінгів або один трильйон фунтів на сьогоднішні гроші. Дюжина найбагатших жителів Англії розпоряджалася статками від 56 до 104 мільярдів фунтів (теж в перерахунку на сьогоднішні гроші).

Проект по перетворенню Книги Страшного суду на базу даних DomesdayExplorer здійснив професор університету Халла (Гулля) Джон Палмер за сприяння власного сина і ще декількох колег.

У Європі аналогічних Книзі Страшного суду джерел по економіці і демографії такого раннього періоду, як XI століття, не існує, пише газета TheTelegraph.

Зараз ви читаєте новину «Книгу Страшного суду виклали в інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі