четвер, 27 травня 2010 16:45

КНДР розірвала військовий пакт з Південною Кореєю

КНДР розірвала військовий пакт з Південною Кореєю

Влада КНДР заявила про повне припинення військової співпраці з Сеулом і готовності негайно завдати удару, як тільки перше південнокорейське судно перетне морський кордон між країнами.

Раніше між Північчю і Півднем існувала угода, спрямована на запобігання випадкових зіткнень кораблів у прикордонних водах.

Напруга на Корейському півострові продовжує зростати відтоді, як проведене міжнародне розслідування загибелі південнокорейського корвета "Чхонан", який затонулого 26 березня, поклало відповідальність за інцидент на КНДР.

Влада КНДР, у свою чергу, заявляє про свою непричетність до загибелі судна. Центральна північнокорейська газета "Нодон сінмун" опублікувала статтю військового оглядача, в якій послідовно розглядаються і переконливо спростовуються висновки міжнародної комісії, що розслідувала інцидент.

Водночас південнокорейський флот проводить масштабні протичовнові навчання в Жовтому морі. Як повідомляє агентство Йонхап, в них беруть участь 10 військових кораблів, які тестують глибинні бомби і морські гармати.

Стає очевидно, що Південна Корея готується до можливого нападу з півночі. Ведеться посилене спостереження за КНДР з використанням супутників і літаків-розвідників. Крім того, заплановані нові морські навчання, в тому числі спільно з американськими кораблями.

У середу держсекретар США Хілларі Клінтон, перебуваючи в Сеулі, заявила, що світ повинен відреагувати на затоплення "Чхонана", в результаті якого загинуло 46 моряків, назвавши напад на корабель "неприпустимою провокацією" з боку Пхеньяну.

BBC

Зараз ви читаєте новину «КНДР розірвала військовий пакт з Південною Кореєю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі