середа, 24 листопада 2010 17:13

КНДР перетворила південнокорейський острів на полігон (ФОТО)
21

Влада КНДР в середу заявила, що "безрозсудна військова провокація" Південної Кореї поставила Корейський півострів "на межу війни", повідомляє агентство Рейтер з посиланням на пхеньянське Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК).

"Дії Південної Кореї підривають процес нормалізації відносин між двома Кореями, торпедують міжкорейські контакти по лінії товариств Червоного Хреста і поставили ситуацію на межу війни", - йдеться в повідомленні ЦТАК.

За повідомленнями з Сеулу, у вівторок острів Йонпхендо в Жовтому морі зазнав артобстрілу з боку Півночі, після чого Південна Корея відкрила у відповідь вогонь. За попередніми даними, загинули двоє морських піхотинців і двоє будівельних робочих, поранення отримали більше 15 осіб.

В день перестрілки влада КНДР заявила, що Південна Корея першою відкрила вогонь. Як випливає з вчорашнього повідомлення ЦТАК, "незважаючи на наші (КНДР) наполегливі попередження Південна Корея провела десятки залпів починаючи з 13.00 (06.00 за київським), і ми негайно зробили у відповідь дії військового характеру".

Північна Корея також пригрозила, що її армія продовжить завдавати ударів по Південній Кореї, якщо та порушуватиме морський кордон.

У зв'язку зі зростанням напруженості у відносинах з Пхеньяном влада Південної Кореї заявила про припинення постачань в КНДР запланованої гуманітарної допомоги і підготовки до нових спільних навчань з США.

Американський авіаносець George Washington, екіпаж якого складає більше шести тисяч осіб і який перевозить 75 літаків, вже вийшов в середу вранці з бази ВМС США в японському порту Йокосука, розташованому на південь від Токіо.

Збройні інциденти в Жовтому морі траплялись і в минулому, оскільки Пхеньян не визнає так звану північну розмежувальну лінію в Жовтому морі, яка була проведена в односторонньому порядку США після Корейської війни 1950-1953 років.

У 2007 році уряди двох корейських держав домовилися перетворити спірні води на спільну зону миру і співпраці, проте новий уряд в Сеулі, що прийшов до влади в 2008 році, відмінив колишній курс на зближення з КНДР і підписані при колишній адміністрації угоди.

РИА "Новости"

Фото: Reuters

Зараз ви читаєте новину «КНДР перетворила південнокорейський острів на полігон (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі