пʼятниця, 04 вересня 2009 15:20

КНДР майже отримала збройовий уран

КНДР майже отримала збройовий уран

Постпред Північної Кореї в ООН надіслав в Раду безпеки цієї організації лист, в якому стверджує, що Пхеньян впритул підійшов до отримання збройового урану. Про це в четвер повідомляє Agence France- Presse з посиланням на Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК) - офіційне північнокорейське джерело інформації.

"Експеримент зі збагачення урану приніс успіх, очікується його швидке завершення", - підкреслює дипломат в своєму посланні голові РБ ООН. Раніше Пхеньян наявність подібної програми заперечував. Вперше про можливість отримання збройового урану КНДР заявила в червні, коментуючи можливу реакцію на введення санкцій РБ ООН.

У листі представник Північної Кореї також повідомив Радбез про завершення переробки паливних стрижнів і переходу до виробництва збройового плутонію. При цьому чиновник підкреслив, що Пхеньян "готовий як до діалогу, так і до санкцій". Він також указує, що влада країни готова "нарощувати сили ядерної заборони" у разі відмови членів РБ ООН від переговорів.

Північна Корея заявила про відновлення ядерної програми в квітні 2009 року після того, як РБ ООН засудив запуск її ракети з супутником зв"язку "Кванменсон-2". Тоді ж країна відмовилася від шестисторонніх переговорів, направлених на ядерне роззброєння на півострові.

Незабаром після цього Пхеньян ухвалив рішення розконсервувати переробку паливних стрижнів ядерного реактора в Йонбені, зупиненого в 2007 році. В якості доказу наявності у країни ядерної зброї, КНДР двічі, в 2006 і 2009 року, провела підземні ядерні випробування, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «КНДР майже отримала збройовий уран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі