вівторок, 29 квітня 2008 16:17

Клінтон вимагає розслідувати піар-трюки адміністрації Буша

Кандидат у президенти США сенатор-демократ Хіларі Клінтон у співавторстві з сенатором-демократом Френком Лаутенбергом спрямувала в понеділок міністрові оборони США Роберту Гейтсу листа з вимогою провести офіційне розслідування у зв"язку з повідомленням в пресі про те, що Білий дім і Пентагон займаються пропагандою в новинних ЗМІ США, намагаючись вплинути на незалежних військових експертів.

"У ньому (повідомленні) стверджується про існування широких, скоординованих зусиль з боку Міноборони й адміністрації для проведення кампанії, яка описується ними як "інформаційне домінування", з метою вплинути на коментарі незалежних телевізійних військових аналітиків", - зазначено в поширеному у Вашингтоні тексті листі Клінтон і Лаутенберга.

Закликавши голову Пентагону "провести всеосяжну оцінку піар-зусиль Вашого міністерства", сенатори Клінтон і Лаутенберг вимагають також, щоб "генеральний інспектор (Міноборони) щонайшвидше провів повне розслідування".

"Адміністрація в минулому вже нав"язувала пропаганду американській публіці, і ми заслуговуємо на те, щоб отримувати неупереджені факти й аналіз світових подій, вільні від піар-трюків", - підкреслюється в супроводжуючій лист заяві сенатора Лаутенберга.

За його словами, "повідомлення про те, що адміністрація намагалася контролювати інформацію, яка отримується американцями в новинах, можливо за допомогою використання федеральних контрактів, повинна бути розслідувана".

Лист Клінтон і Лаутенберга викликаний скандалом, що спалахнув у Вашингтоні після того, як 20 квітня газета "Нью-Йорк таймс" опублікувала результати журналістського розслідування, яке свідчило про те, що низка відставних генералів ВС США, виступаючи на провідних американських телеканалах як "незалежні" телекоментатори з питань війни в Іраку, боротьби з тероризмом та іншим темам, озвучували не свою, а нав"язану владою точку зору.

При цьому багато хто з них відстоював інтереси американського ВПК, будучи платними консультантами компаній-підрядчиків Пентагону.

"Документи та інтерв"ю показують, як адміністрація Буша використовує свій контроль над доступом і інформацією для того, щоб трансформувати аналітиків у подібність медійних "троянських коней" - на інструмент, покликаний зсередини вплинути на освітлення проблеми тероризму провідними телевізійними і радіокомпаніями", - йшлося в матеріалі газети.

В понеділок у Вашингтоні було офіційно оголошено про те, що програма взаємодії адміністрації та Пентагону з телевізійними аналітиками з військової тематики "тимчасово припинена", повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Клінтон вимагає розслідувати піар-трюки адміністрації Буша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі