середа, 09 липня 2008 15:18

Київський патріархат УПЦ канонізує Ярослава Мудрого

Київський патріархат УПЦ канонізує Ярослава Мудрого
Українська православна церква (Київський патріархат) в рамках святкування 900-ліття Михайлівського золотоверхого монастиря і 1020-ліття Хрещення Русі має намір канонізувати Ярослава Мудрого і ще трьох святих, а також уточнити термін "Русь".

Про це повідомив на прес-конференції в середу предстоятель УПЦ-КП Філарет.

"У зв"язку з цими двома ювілеями ми проводимо Помісний собор, і на ньому внесемо поправку до поняття "Русь", оскільки сьогодні Москва стверджує, що Русь - це не стільки Україна, скільки Росія", - заявив він.

За його словами, поправка буде внесена на підставі стародавніх літописів, зокрема, Нестора Літописця. "Стародавні літописи свідчать, що в 10-11 століттях Руссю називалася сьогоднішня Україна, частина Білорусі, Прибалтика і частина сьогоднішньої Польщі. Москви в ті часи ще не було як населеного пункту, а сьогодні вони (Російська православна церква) вважають, що вони є Руссю, а це є історичною неправдою", - підкреслив предстоятель УПЦ-КП.

На Помісному Соборі, який відбудеться 11 липня, також будуть канонізовані князі Ярослав Мудрий і Костянтин Острозький, митрополит Київський Іов (Борецький) і останній кошовий Запорізької Січі Петро Калнишевський. Із цього приводу в Михайлівському Золотоверхому монастирі відбудеться нічне богослужіння, яке очолить глава Київського патріархату Філарет.

УПЦ-КП до ювілеїв також випустила 7-томне видання "Житія святих" українською мовою, до якого увійшли вибрані історії про життя стародавніх святих, записаних Дмитром Ростовським в перекладі глави Київського патріархату Філарета, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Київський патріархат УПЦ канонізує Ярослава Мудрого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі