пʼятниця, 12 грудня 2008 13:34

Київенерго залишила півміста без гарячої води

Київенерго залишила півміста без гарячої води

АК "Київенерго" вимушена вжити заходів щодо тимчасового припинення подачі гарячої води в адміністративні будівлі, житлові будинки і зони теплопостачання ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 у Києві. До зони обслуговування ТЕЦ-5 належать житлові масиви Харківський, Позняки, Осокорки, Теремки, Русанівка і Березняки, а до зони обслуговування ТЕЦ-6 - Троєщина, Лісовий масив, Куренівка, Виноградар, Оболонь і Поділ.

Як повідомили у прес-службі АК "Київенерго", до таких кроків призвело обмеження газопостачання АК "Київенерго" внаслідок відсутності грошових надходжень від Київської міськдержадміністрації (КМДА) для компенсації різниці в тарифах на теплову енергію.

"Відключення гарячого водопостачання - вимушена міра для "Київенерго". В умовах відсутності грошових надходжень від КМДА у компанії є єдина можливість зберегти мінімальний рівень опалення для киян. Якщо "Київенерго" цього не зробить, вийде з ладу обладнання ТЕЦ, від якого залежить не лише постачання тепла і гарячої води киянам, але й електроенергії", - заявив технічний директор АК "Київенерго" Юрій Гладишев.

У компанії також відзначили, що станом на 11 грудня температура теплоносія від ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 становить 41 градус за Цельсієм замість необхідних за графіком 74 градусів. Невиконання температурного графіка теплоносія негативно вплинуло на якість послуг гарячого водопостачання і централізованого опалення. АК "Київенерго" у встановленому законодавством порядку збирається виконати перерахунок всім категоріям споживачів з урахуванням зниженої температури теплоносія і гарячої води.

При цьому в прес-службі АК "Київенерго" наголосили, що керівництво компанії неодноразово попереджало КМДА про такі наслідки, як вимушене припинення тепло- і водопостачання споживачам у разі відсутності лімітів природного газу для компанії. Борг "Київенерго" перед ДК "Газ України" у розмірі 347 млн. грн. виник через довгострокову відсутність компенсацій з міського бюджету витрат компанії на виробництво і постачання тепла.

"Відключення гарячого водопостачання - складний технологічний процес, який займе кілька днів. У разі надходження коштів, через технічні особливості роботи обладнання відновлення постачання гарячої води також буде поетапним", - наголосив Ю. Гладишев.

На даний момент технічна рада "Київенерго" працює над розв"язанням складних питань, зокрема уникнення аварійного відключення або дозволу обладнання ТЕЦ, що призведе до непоправних наслідків. Адже ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 майже місяць працюють на межі своїх технічних можливостей.

Керівництво АК "Київенерго" вкотре направило лист КМДА, в якому наголосило на необхідності якомога швидше виділити з міського бюджету кошти для компанії з метою компенсації різниці в тарифах на теплову енергію і для отримання необхідних лімітів природного газу і забезпечення постійної роботи підприємств компанії.

Про відключення гарячого водопостачання АК "Київенерго", відповідно до встановленого порядку, також попередила МНС і всі контролюючі і правоохоронні органи.

Водночас, Президент України Віктор Ющенко вимагав від київської влади терміново вирішити ситуацію з тепло- і водопостачанням. Глава держави В. Ющенко надзвичайно стурбований ситуацією, що склалася із забезпеченням тепло- та водопостачання в Києві. Він направив телефонограму голові Київської міськдержадміністрації (КМДА) Леоніду Черновецькому, в якій висловився про неприпустимість наявності значного боргу міста перед компаніями "Київенерго" і НАК "Нафтогаз України". Глава держави вимагає терміново знайти ресурси для погашення заборгованості (через внесення змін до бюджету міста або кредиту), яка складає більше 700 млн. грн.

Нагадаємо, 13 листопада цього року, починаючи з 12:28 до 15:00 "Київтрансгаз" в три етапи скоротив поставки газу АК "Київенерго". Через це знижено тиск газу на ТЕЦ-5 в обсязі 40%, на ТЕЦ-6 - 10%. Внаслідок скорочення постачання газу на 4 градуси за Цельсієм було знижено температуру в тепломережах Києва. Також АК "Київенерго" не дотрималась вимог НЕК "Укренерго" про диспетчерський графік електричної напруги, а саме на 120 МВт. Про можливе припинення постачань газу "Київенерго" ще 12 листопада попередили "Укртрансгаз" і "Київоблгаз", повідомялє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Київенерго залишила півміста без гарячої води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі