субота, 12 червня 2010 10:20

Києво-Печерську Лавру передадуть в держвласність

Києво-Печерську Лавру передадуть в держвласність

В уряді йде обговорення подробиць передачі земельного і майнового комплексу Києво-Печерської Лаври з комунальної власності в державну.

Про це повідомила генеральний директор заповідника Марина Громова.

"У нинішньому положенні Лаври є деяка неузгодженість: заповідник перебуває в підпорядкуванні і оперативному управлінні Мінкультури, а його майно - у власності територіальної громади міста Києва. Тому йдеться не стільки про" перепідпорядкування ", скільки про передачу комплексу пам'ятників з комунальної власності у державну" , - констатувала директор заповідника. Вона наголосила, що документи для подібного переходу вже підготовлені.

"Ми займаємося підготовкою цієї передачі. Документи підготовлені, зараз це обговорюється в уряді. Це нонсенс, коли державний, національного значення пам'ятник, пам'ятник ЮНЕСКО перебуває в якій-небудь інший, окрім державної, власності. Саме держава несе за нього відповідальність - перед своїми громадянами і всім людством ", - заявила Громова.

При цьому вона впевнена, що передача Лаври у державну власність допоможе вирішити низку нагальних проблем, зокрема, з належною збереженням території заповідника.

"Це не формальна зміна. Якщо пам'ятник перебуває в списку ЮНЕСКО, на його території не можуть чинитися землевідводи, приватизація, будівництво. А у нас залишаються в силі рішення Київради про передачу земельних ділянок в охоронній зоні заповідника. У лаврському провулку, наприклад, на такій переданій ділянці заплановано будівництво готельного комплексу з підземним паркінгом ", - повідомила директор заповідника.

Дзеркало тижня

Зараз ви читаєте новину «Києво-Печерську Лавру передадуть в держвласність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі