пʼятниця, 12 лютого 2021 13:31

Китайський Новий рік: чим задобрити рогатий символ року
7

Новий рік за східним календарем вважається найважливішим святом Китаю та країн Східної Азії. Цьогоріч він припадає на 12 лютого. У КНР його ще називають святом весни. За традицією, кожен рік називається на честь однієї з 12 тварин китайського зодіаку. Настав рік Бика.

Святкування Китайського Нового року відзначається за спеціальним місячним календарем. 1-й день свята припадає на другий молодик, фаза Місяця, після зимового сонцестояння. Щороку випадають різні дати святкування: від 12 січня і до 19 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Концерт і дракони: як у Львові відзначають Китайський Новий рік

Фото: Reuters

У Китаї походження цього свята сягає давніх часів і набуло теперішніх форм та символізму завдяки міфам, віруванням та традиціям, що збереглися в суспільстві. У побуті назву Китайського Нового року Чунь Цзе ще називають Нянь. За легендою, це страхітливе чудовисько, що жило у стародавньому Китаї на глибині моря. Раз на рік монстр випливав назовні та вривався в поселення, де їв худобу й нищив життя людей. Селяни боялися його і перед Новим роком залишали свої оселі, ховаючись від страшного звіра. Одного разу в село прийшов немічний чоловік, аби вигнати Няня з села назавжди. Виявилося, що чудовисько боїться полум'я, гучного шуму та червоного кольору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подорож в День закоханих - куди поїхати з другою половинкою

Із того часу напередодні Нового року всі жителі наклеюють на свої двері червоні написи, запалюють вогні, веселяться та намагаються не спати всю ніч. У це свято за одним столом збирається уся родина. На столі обов'язково повинні бути м'ясні та рибні страви, багато рису, а також цзяоцзи – традиційні китайські пельмені. На свято китайці ходять у гості до друзів, даруючи господарям мандарини, які вважаються символом фінансового достатку.

Святкування триватимуть 16 днів. І хоча пандемія наклала на урочистості низку обмежень, свято супроводжується активними гуляннями і карнавалами із традиційно значним використанням феєрверків, які є невід'ємними атрибутами свята.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше половини українців робитимуть подарунки коханим на День Валентина

Цьогоріч на лютий в Україні випадає 8 офіційних вихідних. Традиційно цього місяця відзначають такі великі релігійні свята як Стрітення Господнє, Святителя Григорія Богослова та Собор трьох святителів.

Зараз ви читаєте новину «Китайський Новий рік: чим задобрити рогатий символ року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі