середа, 23 квітня 2008 14:03

Китайський фондовий ринок впав на 50%

Фондовий ринок материкового Китаю продовжує падати в очікуванні посилення макроекономічної і фінансової політики властей.

В ході торгів 22 квітня індекс ShanghaiComposite, що відображає котирування 862 китайських компаній, опускався до відмітки 2990 пунктів, що в два рази нижче за його максимального значення, досягнутого в жовтні 2007 року.

ShanghaiComposite на початку торгової сесії впав на 4,4%, вперше з березня 2007 року опустившись нижче за відмітку 3000 пунктів. Проте потім інвесторів обнадіяли звіти про зростання прибутку третьої по величині сталеливарної компанії країни WuhanIron і прогнози збільшення доходів BankofBeijing і HuaxiaBank.

Експерти оцінюють те, що відбувається, як закономірність. У останні півроку китайські акції падали так же стрімко, наскільки швидко вони росли перед цим.

З середини лютого по середину жовтня 2007 року ShanghaiComposite виріс на 141% (на 500% з липня 2005 року, коли на ринку почався стійкий підйом). Зростання котирувань спровокувало масовий приток на ринок недосвідчених роздрібних інвесторів, багато хто з яких навіть кидали основну роботу, щоб зайнятися торгівлею акціями. Наприклад, тільки за першу половину серпня 2007 року китайці відкрили 1,8 млн брокерських рахунків.

Багато експертів попереджали про загрозу перегріву ринку і пророкували йому обвал. Цього власті Китаю допустити не могли, побоюючись соціальних хвилювань, і зробили серйозні кроки по боротьбі з притокою спекулятивних капіталів. Це дозволило фондовому "міхуру" здутися поступово, без економічних потрясінь.

Останнім часом уряд КНР дозволив національним інвесторам вкладати капітали за кордон, підвищив облікову ставку і посилив вимоги до обов"язкових резервів банків, що понизило ліквідність, повідомляє Newsru.com.

Зараз ви читаєте новину «Китайський фондовий ринок впав на 50%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі