середа, 02 лютого 2011 17:11

Китайці зустрічають Новий рік гучно і колоритно (ФОТО)
13

Фото: Фото: Reuters

Сьогодні опівночі Китай разом з більшістю країн Азії будуть відзначати початок Нового року за місячним календарем, а разом з тим і початок весни, оскільки в китайській традиції свято називається "Чуньцзе" або Свято весни. Вся країна офіційно йде на вихідні з 2 по 8 лютого, хоча саме святкування Нового року триває 15 днів і завершується 17 лютого Святом ліхтарів.

Останні дні в Пекіні вже періодично лунають вибухи петард, які сьогодні вночі переростуть в нескінченну канонаду феєрверків і місто буде горіти тисячами "вогняних квітів". Китайці здавна вірять, що гучні звуки вибухів петард відганяють злих духів від будинку, тому в першу чергу ставка робиться на гучність, а потім вже на видовищність. Щорічно в Пекіні після свят з вулиць вивозять до 80-ти тонн таких салютних "відходів" від петард. Кількість постраждалих у святкову ніч при запуску феєрверків по всій країні людей також обчислюється сотнями.

Для китайців це сімейне свято, тому всі прагнуть повернутися на Новий рік до батьківської домівки, де разом з батьками та родичами збираються за круглим столом, заставленим стравами. За оцінками влади, за час свят жителі Китаю здійснять цього року 2,85 мільярда поїздок.

На святковому столі обов'язково повинні бути китайські пельмені "цзяоцзи", в кількох із яких можуть бути заховані монетки на успіх і багатство в новому році. Страви з риби також обіцяють фінансове і загальне благополуччя. На солодке подають пиріг з рисового борошна і сухофруктів "няньгао".

У Китаї не прийнято на новий рік дарувати подарунки. Традиційно гості в ці дні приносять горіхи, цукерки і алкоголь. Дітям незалежно від достатку сім'ї дарують "хунбао" - червоні конверти з грошима. Сума залежить тільки від можливостей дарувальника, ступеня спорідненості та близькості. Табу накладено лише на суми, в яких є четвірка. Через співзвучність зі словом смерть це число жителі Піднебесної намагаються уникати.

До Нового року в Китаї готуються так, як ні до якого іншого свята. Задовго до торжества, як і в європейському світі перед різдвом, плануються поїздки, запрошуються гості, прикрашаються міста, ретельно приводиться в порядок житло. Особлива традиція - оновити зачіску до нового року. Справа не тільки в тому, щоб добре виглядати в новорічну ніч, а в тому, що, знову ж таки за місячним календарем і китайським повір'ям, стригтися в перший місяць нового року категорично не можна.

Ще однією важливою традицією вважається зустрічати Новий рік у новому і, бажано, червоному. Червоний колір символізує радість і свято, тому саме напередодні Нового року в магазинах з'являється широкий асортимент червоної бавовняної білизни, шкарпеток або ременів. Будь-яка червона деталь в одязі створить святковий настрій, і, крім того, приверне успіх протягом усього року.

Оскільки наступний рік йде під символом нефритового або місячного кролика, що означає довголіття в китайській культурі, Піднебесну вже охопила кроликоманія. Прилавки магазинів ломляться від всіляких сувенірів і подарунків у вигляді кролика від брелка для телефону до живих домашніх вихованців. У минулому році мало хто міг дозволити собі подарувати тигра на Новий рік, а кролики різних порід та кольорів зараз йдуть просто нарозхват.

Про те, яким буде рік наступний, в Китаї вважають за краще не гадати, але вірять в краще і в свої сили. Кролик вступає у свої права в Свято весни (Чуньцзе), яке відзначають більше 30 з 56-ти національностей, котрі живуть в Піднебесній.

Застілля, запуски петард і прогулянки по магазинах і храмовим ярмарках, де здебільшого представлені зразки китайського народного мистецтва, - основне проведення часу жителів КНР в тиждень канікул. Головне в ці дні - радіти і не пускати в серце смуток, саме тоді кролик буде прихильний і забезпечить приємний в усіх відношеннях рік. Завершиться правління кролика 23 січня 2012, коли у свої права вступить дракон.

Нагадаємо, що минулий рік був роком Тигра. Найулюбленіше і найтриваліше в Китаї свято - Свято весни (Новий рік за місячним календарем) настав у 2010 році в ніч на 14 лютого і збігся з Масляною і Днем усіх закоханих.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Китайці зустрічають Новий рік гучно і колоритно (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі