пʼятниця, 10 вересня 2010 17:27

Китайці винайшли автобус, під яким вільно їздять автомобілі

Китайці винайшли автобус, під яким вільно їздять автомобілі

Китайці невтомно шукають способи позбавлення від пробок. Чергове винахід - автобуcи, які частково працюють на сонячній енергії. А головне - не займають проїжджу частину.

Ідея народилася в місті Шенцев на півдні Китаю. В автобусі вміщається 1200 пасажирів, максимальна швидкість - 40 кілометрів на годину.

Дивний на вигляд засіб пересування шириною в два дорожніх ряди - шість метрів. Його днище піднято на таку висоту, щоб під ним, як в тунелі, вільно проїжджали легкові автомобілі.

Дизайнери охрестили своє дітище "розставленим автобусом". Він рухається не по землі, а по парі сталевих рейок. Джерело енергії - міська енергомережа та сонячні панелі, встановлені на даху автобуса і на стоянках.

Один такий автобус здатний замінити 40 звичайних. Це дозволить економити 860 тонн пального й скоротити довжину пробок на 20-30%.

"Я працював над дизайном парковок для велосипедів і автомобілів, заснованим на принципі їх підвішування над землею, - розповів конструктор диво-техніки Йоу Чжоусон. - Спостерігаючи за пробками на міських вулицях, я подумав: а чому не підняти в повітря і автобуси?".

Пекінський район Ментугу вже випробовує технологію "розставленого автобуса" і планує до кінця року прокласти 9-кілометровий експериментальний шлях.

Якщо експеримент виявиться успішним, буде прокладено 200-кілометрові рейки.

"Цей винахід відповідає нашій концепції "зеленого транспорту" й нашому баченню урбанізації, - сказав Вен Бочан, голова комісії з науки і технології району Ментугу".

Будівництво гігантських автобусів почнеться вже наприкінці цього місяця на заводах China South Locomotive і Rolling Stock Corporation.

За словами винахідника, вартість будівництва одного автобуса плюс 25 миль дорожньої лінії для нього дорівнює 50 мільйонам юанів (7,4 мільйона доларів).

Це приблизно одна десята вартості будівництва лінії метро аналогічної довжини.

На думку експертів, якщо китайський експеримент виявиться вдалим, то використовувати нову техніку зможуть у всьому світі.

Нагадаємо, раніше в Китаї винайшли водний велосипед. Він може їздити і по суші.

Известия

Зараз ви читаєте новину «Китайці винайшли автобус, під яким вільно їздять автомобілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі