субота, 22 грудня 2007 15:16

Китайці підняли з морського дна унікальний 800-річний корабель

У Південно-китайському морі було піднято 30-метрове торгове судно, яке пролежало на морському дні близько 800 років.

Судно є найбільшим і найстарішим торговим судном, яке було знайдено в Китаї.

На борту судна було виявлено більше 4 тис контейнерів із золотом, сріблом і фарфором. Так само археологи знайшли 6 тис мідних монет часів династії Сун (960-1279 рр. до н.е.). Учені сподіваються виявити ще декілька тисяч цікавих артефактів.

Знайдені в трюмі скарби слугують доказом існування морського торгового шляху між Китаєм і Заходом, т. з. "морського шовкового шляху", який сполучав ряд китайський провінцій з Південно-східною Азією, Африкою і Європою, дублюючи відоміший сухопутний "шовковий шлях", що розтягнувся від Азії до Європи.

"Морський шовковий шлях, як і сухопутний шлях, що сполучав Китай з південною, західною і центральною частинами Азії і Європи, слугував мостом, який сполучав Східну і Західну культури", - поділився професор місцевого університету Хуанг Зонгвей. "Але докази існування такого шляху нам попадаються дуже рідко", - додав професор.

Корабель був знайдений в 1987г. недалеко від побережжя провінції Гуандун, похоронений під двометровим шаром мула на глибині 30 м.

Судно планується розмістити в одному з павільйонів музею "Морського шовкового шляху". Був спеціально розроблений скляний резервуар, в якому підтримуються ті ж умови, що і на морському дні.

Павільйон відкриється в кінці 2008 р. Відвідувачі зможуть спостерігати за очищенням корабля від мула і реставраційними роботами через спеціальні вікна. Як вважають археологи, відновлення судна займе декілька років, повідомляє 24.ua.

Зараз ви читаєте новину «Китайці підняли з морського дна унікальний 800-річний корабель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі