субота, 02 червня 2007 16:40

Китай збирався воювати з Великобританією

Колишній китайський посланець Чжоу Нань стверджує в своїх мемуарах, що Китай збирався воювати з Великобританією за Гонконг.

Цитати з книги, що ще не вийшла, з"явилися на сторінках пропекінської газети "Вен Вей По". Газета наводить цитату Чжоу Наня, в якій йдеться про те, що в ході розгляду питання в китайському уряді, одного разу обговорювалися і "не мирні методи" возз"єднання.

Чжоу Нань розповідає, що ще в 1982 році Ден Сяопін на переговорах про майбутнє Гонконгу сказав Маргарет Тетчер: "Якщо в найближчі 15 років в Гонконзі відбуватимуться безлади, то що далі? Китайський уряд вимушений буде переглянути час і метод возз"єднання."

Договір про повернення Гонконгу Китаю був підписаний 19 грудня 1984 року. 1 липня 1997 року Гонконг був офіційно переданий Китайській Народній Республіці. При цьому Гонконг отримав статус особливої адміністративної території. Був встановлений 50-річний перехідний період, протягом якого на території Гонконгу діятимуть закони, відмінні від законів решти Китаю. Таким чином, Гонконг став втіленням принципу "Одна країна - дві системи", висунутого "архітектором" китайських реформ Ден Сяопіном, повідомляє Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «Китай збирався воювати з Великобританією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі