середа, 24 жовтня 2007 14:04

Китай запустив в космос перший місячний супутник (ФОТО)

Перший в історії китайський місячний супутник "Чан"е-1" був запущений сьогодні в 18:05 по Пекіну з третього стартового майданчика космодрому Сичан на південному заході Китаю.

Всі системи ракети функціонують нормально. Вже відбулося відділення першого ступеня ракети-носія. Пряму трансляцію старту вели китайські телеканали і інформаційні інтернет-сайти.

Раніше в радіусі 2,5 км. від космодрому з навколишніх селищ евакуювали декілька тисяч жителів, після чого передстартова підготовка ракети-носія серії "Чанчжен" ("Великий похід") перейшла в завершуючу стадію.

За запуском супутника із спеціально обладнаних оглядових майданчиків спостерігали більше 2 тис. туристів і сотень журналістів. Квитки, що дозволили бути присутнім при цьому історичній події, поступили в продаж за ціною 800 юанів - 107 доларів.

Раніше повідомлялося, що апарат "Чан"е-1" буде запущений в період 24-26 жовтня. Таке "вікно" пояснювалося складними розрахунками руху орбіти природного супутника Землі і траєкторії апарату, а також можливим погіршенням погодних умов.

Апарат повинен вийти на місячну орбіту 5 листопада. Його основним завданням стане збір відомостей для складання тривимірної комп"ютерної карти її поверхні. Робота першого китайського місячного орбітального апарату продовжиться близько року.

Запуск "Чан"е-1" - лише перший етап програми Пекіна з вивчення Місяця. На другому етапі в 2012 році планується доставити туди місяцехід, який працюватиме протягом трьох місяців. Третій етап припускає здійснити посадку на Місяць дослідницького апарату, який потім повернеться на Землю, повідомляє агентство Xinhua.

Зараз ви читаєте новину «Китай запустив в космос перший місячний супутник (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі