понеділок, 11 червня 2007 17:35

Китай став азіатським лідером у закупівлях озброєнь

Стокгольмський інститут досліджень проблем миру повідомив, що Китай став лідером за обсягами закупівель озброєнь в Азії, обігнавши по цьому показнику Японію. Витрати Пекіна на озброєння складають $50 млрд.

Світовим лідером у закупівлі озброєнь залишилися США, які в 2006 році витратили $528 млрд. Зростання витрат США на озброєння було викликане військовими операціями в Афганістані і Іраку.

Британія і Франція розташувалися в списку країн з найбільшими витратами на озброєння на другому і третьому місцях. Четверте тепер займає Китай, а Японія в рейтингу на п"ятому місце.

Росія витратила в 2006 році на озброєння $34,7 млрд. Вона використовує, як вважають фахівці SIPRI, доходи від продажу енергетичних ресурсів для того, щоб "відродити національну гордість, відновити свій вплив на країни, що оточують її, і максимізувати свою геополітичну потужність".

Найбільшими імпортерами озброєнь в світі є Індія і Китай, а експортерами - США і Росія. У списку десяти найбільших імпортерів зброї в світі - п"ять країн Близького Сходу.

При цьому аналітики інституту відзначили, що, не дивлячись на значну увагу в світовій пресі до постачань зброї з Росії до Ірану, постачання із США і Європейських країн Ізраїлю, Саудівській Аравії і Об"єднаним Арабським Еміратам виявилися значно більшими.

За підрахунками SIPRI США, Росія, Франція, Великобританія і Китай на початок 20007 року разом володіли 26 тисячами атомних боєголовок, пише The Guardian.

Зараз ви читаєте новину «Китай став азіатським лідером у закупівлях озброєнь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі