понеділок, 05 березня 2007 20:05

Китай рекордно збільшив військовий бюджету

Китайська влада оголосила про рекордне збільшення військового бюджету країни, починаючи з 1995 року. Його зростання в поточному фінансовому році складе 17,8 відсотка.

У грошовому еквіваленті витрати Китаю на оборону становлять 351 мільярд юанів або 45,3 мільярда доларів по поточному обмінному курсу. Витрати Китаю на оборону виросли майже на 30 відсотків, що пов"язано з тривалим ослабленням американської валюти.

Тим часом західні експерти вважають, що реальні оборонні витрати Китаю в два-три рази вище заявлених, оскільки багато програм проходить по секретних статтях бюджету. Аналітики занепокоєні тим, що зростання військових витрат Пекіна стимулює гонку озброєнь в Азії, змушуючи до аналогічних кроків Індію і Японію - головних регіональних суперників Китаю.

Китайська армія налічує 2,3 мільйона чоловік і є найбільшою в світі за чисельністю. Проте тільки останніми роками уряд став вживати заходи з її переозброєння і забезпечення сучасними технологіями.

Для порівняння, Пентагон в поточному році просить на свої потреби 481 мільярд доларів, причому ця цифра не включає витрати на військові операції в Іраку і Афганістані, з посиланням на британську The Guardian, повідомляє Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «Китай рекордно збільшив військовий бюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі