неділя, 16 березня 2008 13:00

Китай перекидає війська до столиці Тибету

Китайська армія в неділю перекинула армійські підрозділи до міста Лхаса і його околиць, де протягом тижня проходили маніфестації тибетців і безлади, передає британський телеканал Sky News.

За інформацією телеканалу, 200 різних військових автомобілів прибули до міста Лхаса, підходять також піші армійські підрозділи. У місті чутна стрілянина з вогнепальної зброї.

В Тибетському автономному районі (ТАР) Китаю протягом тижня бушують безлади. З понеділка буддійські ченці проводять маніфестації з нагоди 49-х роковин повстання в Лхасі, духовного лідера Тибету Далай-лами, що закінчився вигнанням. Резиденція Далай-лами після його відходу з Тибету розміщується на території Індії.

В п"ятницю, коли хвилювання досягли критичної точки, з"явилися повідомлення про підпали в центрі Лхаси, жертвах і десятках поранених.

Як повідомляє телеканал Sky News, офіційна влада повідомила, що десять людей згоріли, але влада Тибету, що знаходяться у вигнанні на території Індії, в неділю повідомили, що в зіткненнях на заході Китаю загинули 80 людей, ще 72 отримали поранення.

За інформацією західних ЗМІ, що посилаються на місцеві джерела, в ході хвилювань були чутні постріли. Представники влади, проте, заперечують факт застосування вогнепальної зброї для придушення безладів.

Китайське агентство Сіньхуа повідомляє, що під час безладів було зафіксовано, щонайменше, 160 локальних пожеж.

Влада дала призвідникам безладів крайній термін - до опівночі понеділка, щоб здатися. "Злочинці, які не здадуться після закінчення зазначеного терміну, будуть суворо покарані у відповідність із законом", - йдеться в повідомленні, розміщеному на офіційному сайті.

Згідно офіційної позиції Пекіна, Тибет є невід"ємною частиною КНР. Проте, у ряді країн Заходу, не дивлячись на офіційне визнання цього підходу, існує протибетське лобі, що вважає, Тибет, який був раніше незалежною державою, був незаконно окупований китайськими військами з 1951 році, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Китай перекидає війська до столиці Тибету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі