вівторок, 18 березня 2008 08:28

Китай назвав умову початку переговорів з Далай-ламою

Китай назвав умову початку переговорів з Далай-ламою
Прем"єр Держради Китаю Вень Цзябао заявив у вівторок, що духовний лідер Тибету Далай-лама XIV повинен відмовитися від думок про незалежність цього району.

За словами Цзябао, після цього китайські власті розглянуть можливість початку прямих переговорів з ним

Крім того, прем"єр Держради вперше визнав, що протести етнічного Тибету розповсюдилися за межі регіону і пройшли, зокрема, в провінції Сичуань.

На думку Цзябао, організатори (до яких він зарахував Далай-ламу) і учасники масових маніфестацій хочуть зірвати проведення пекінської олімпіади влітку поточного року.

Китайський чиновник в зв"язку з цим озвучив офіційну позицію свого уряду, яка полягає в неприпустимості політизування ігор.

Нагадаємо, що хвилювання в Тибеті почалися неділю тому у зв"язку з 49-ми роковинами невдалого повстання місцевих жителів проти китайського правління. Демонстрації були жорстко пригнічені властями, в ході їх розгону загинули люди - за різними даними, від півтора десятків до декількох сотень.

Демонстрації солідарності з Тибетом пройшли і в інших країнах - від сусідньої Індії до США і деяких держав Євросоюзу. Багато їх учасників відкрито закликали до бойкоту літньої Олімпіади в Пекіні, проте МОК і уряди країн світу відмовилися пов"язувати проведення Ігор з ситуацією в області прав людини в Китаї.

Нагадаємо, що сам Далай-лама також відмовився закликати до бойкоту Олімпіади, закликав своїх прихильників відмовитися від насильницьких методів боротьби і заявив, що його метою є не незалежність, а лише широка автономія Тибету, повідомляє AFP.

Зараз ви читаєте новину «Китай назвав умову початку переговорів з Далай-ламою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі