середа, 29 липня 2009 13:40

Кирило виступає проти автокефалії Української православної церкви

Кирило виступає проти автокефалії Української православної церкви
Патріарх Московський і всієї Русі Кирило вважає невчасною автокефалію Української православної церкви, оскільки ідея автокефалії веде до розколу українського суспільства.

Про це він сказав у ході зустрічі з представниками духовенства та інтелігенції в Києво-Печерській лаврі в середу.

"Нам потрібно об"єднуватися навколо спільної ідеї, а Автокефалія сьогодні такою спільною ідеєю не є", - сказав патріарх.

На його думку, "сьогодні ідея автокефалії, радикально політизована, є реальністю лише для окремих груп українського суспільства, а не для всього народу".

"Всі ці радикальні заклики до автокефалії базуються виключно на політичних аргументах", - заявив патріарх.

Він також назвав наївним гасло прихильників автокефалії: "У незалежній державі повинна бути незалежна церква".

"Тема автокефалії так розділяє людей тут ще й тому, що багато хто не розуміє значення єдиної Російської церкви і тут, і в усьому світі", - вважає Кирило.

На його думку, той факт, що ідея автокефалії не є спільною для всіх українців, - "це не якісь імперські інтриги Москви, як пишуть засоби масової інформації, але це так, тому що історія наша така, адже Київ - це єдина столиця російського православ"я".

Патріарх вважає також недоречними аргументи про те, що, оскільки в Чехії та Албанії існують автокефальні Церкви, така ж ситуація можлива і в Україні.

"Адже Київ - це наш Єрусалим і наш Константинополь, серцевина нашого життя", - сказав він.

На думку патріарха, православна церква в Україні є самостійною Церквою, "є свій Синод, який без будь-якого втручання Москви вирішує питання церковного життя".

"Коли патріарх Московський і всієї Русі печеться не тільки про Російську Федерацію, це відображає нашу традицію, і вона може комусь подобатися або не подобатися, як і сам факт існування християнства, але це - традиція", - сказав він.

"А кожен злам традицій - це справа дуже хвороблива, він породжує розкол", - додав Кирило.

Він також ще раз висловився "проти використання політичної фразеології і політичних аргументів" в дискусії з приводу можливості автокефалії Української церкви.

"Суверенна країна - суверенна Церква". Звідки це все? "Чому ми повинні підкорятися патріарху в Москві?" І це говорять ті, хто запрошує сюди (в Україну) Константинопольського патріарха. Чому ж Московському не можна, а Константинопольському можна? "- заявив патріарх, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Кирило виступає проти автокефалії Української православної церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

129

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі