пʼятниця, 02 березня 2007 09:14

Киргизія - єдина країна у світі, де немає жінок у парламенті

Жодної жінки-депутата не виявилося у парламенті Киргизії. Про це повідомив на прес-конференції в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку Генеральний секретар Міжпарламентського союзу Андресс Джонсон.

Напередодні Міжнародного жіночого дня 8 березня він оприлюднив дані про представленість жінок в парламентах світу в 2006 році. Боротьба за гендерну рівність - один з ключових напрямів ООН.

Лідери з жіночому представництва в законодавчих органах своїх країн - Швеція і Руанда. Тут жінки відвоювали у чоловіків майже половину депутатських крісел.

Більше третини депутатських місць займають жінки в найвищих законодавчих органах Фінляндії, Данії, Норвегії, Іспанії і Куби.

На пострадянському просторі лідирує Білорусь, де цей показник становить майже 30%. Президент країни Олександр Лукашенко свого часу проявив політичну волю, закликавши жінок, а не опозицію в Національні збори.

В Україні всього 6% жінок у парламенті. Найбільше - у БЮТ (12), у Партії регіонів на одну менше, у Компартії - дві. У соціалістів немає жодної жінки.

Росія в рейтингу жіночого представництва займає 99-е місце в світі. У Держдумі більше 90% мандатів контролюють чоловіки, і можливість жіночих квот в партійних списках поки не прижилася навіть в "Єдиній Росії", що активніше інших просуває ідею гендерної рівності.

Середній показник представленості жінок в парламентах в цілому в світі становить 17%.

За матеріалами РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Киргизія - єдина країна у світі, де немає жінок у парламенті ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі