вівторок, 12 червня 2007 13:34

Кількість ВІЛ-інфікованих в Україні зросте до 820 тис людей до 2014 року

Світовий банк прогнозує збільшення ВІЛ-інфікованих в Україні в 2 рази до 820 тис. людей до 2014 року. Про це йдеться у дослідженні СБ із цього приводу.

В Україні з початку появи захворювання офіційно зареєстровано понад 117 тис. ВІЛ-інфікованих, 21,7 тис. хворих на СНІД, майже 12 тис. людей з моменту появи ВІЛ/СНІД в Україні вже померли (дані на кінець 2006 року).

Однак, за оцінками експертів, ця статистика занижена: реальна кількість ВІЛ-позитивних в Україні на сьогодні становить близько 400 тис. людей.

У дослідженні зазначається, що якщо раніше ВІЛ/СНІД поширювався переважно серед груп ризику (ін"єкційних наркоманів, людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, працівників секс-бізнесу), то зараз епідемія може загрожувати кожному громадянинові України.

Крім того, експерти вказують, що дедалі частішають випадки поширення ВІЛ/СНІДу серед молодих жінок та їхніх дітей, які можуть народжуватися з ВІЛ-позитивним статусом.

У дослідженні сказано, що можливо, в 2014 році стане дуже поширеною проблема сирітства дітей, батьки яких померли від СНІДу: 42 тис. дітей можуть стати повними сиротами, дітей, які втратили одного з батьків, можливо, буде 105-169 тис.

Також за прогнозами СБ, 75% всіх ВІЛ-інфікованих становитимуть молоді люди у віком від 20 до 34 років, з яких половина - жінки.

- Якщо нічого не робити, то не тільки в 2014, а значно раніше нас чекають дуже серйозні проблеми, - сказав виконавчий директор міжнародного благодійного фонду "Міжнародний альянс із ВІЛ/СНІДу в Україні" Андрій Клепиков.

З його слів, щоб уникнути такого розвитку епідемії, необхідна адекватна державна політика, адекватний рівень держфінансування й спрямування фінансування на найбільш необхідні програми зупинки епідемії.

На думку Клепикова, зараз держава не досить ефективно проводить боротьбу з ВІЛ/СНІДом.

У 2006 році кількість офіційно зареєстрованих смертей від СНІДу в Україні зросла на 10,57% до 2416.

23 листопада 2006 СБ вирішив відновити Україні кредит для боротьби з ВІЛ/СНІДом в Україні в розмірі 60 млн доларів.

У квітні СБ вирішив призупинити виділення Україні кредиту на $60 млн для боротьби з туберкульозом і ВІЛ/СНІДом через низькі темпи його реалізації українським урядом, передають Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Кількість ВІЛ-інфікованих в Україні зросте до 820 тис людей до 2014 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі