понеділок, 14 липня 2008 15:51

Кількість російських миротворців в Південній Осетії буде збільшена

Кількість російських миротворців, що знаходяться в невизнаній республіці Південної Осетії, буде збільшена: у північноосетинський батальйон Змішаних сил по підтримці миру (ЗСПМ) наберуть ще 50 чоловік. Про це повідомляє ІА REGNUM з посиланням на старшого військового начальника ЗСПМ від Північної Осетії Казбека Фрієва.

"На даний момент наш батальйон виконує завдання на протяжності 80 кілометрів, ми вже фізично не можемо їх забезпечувати", - сказав Фрієв. За його словами, надалі збільшення чисельності миротворців може бути продовжене. ЗСПМ, нагадаємо, складається з трьох батальйонів: російського, північноосетинського і грузинського (у кожному по 500 військовослужбовців).

Власті невизнаної республіки неодноразово закликали прислати в регіон більше миротворців. Вони стверджують, що така міра необхідна для захисту від провокацій з боку грузинських силових структур. На початку липня, після обстрілу Цхинвалі грузинськими військовослужбовцями (за однією версією, грузинська сторона почала перестрілку, за іншою - відкрила у відповідь вогонь після обстрілу з боку південноосетинських сил) президент Південної Осетії Едуард Кокойти навіть захотів ввести в регіон російські війська.

Тим часом командувач ЗСПМ Марат Кулахметов тоді заявив, що збільшувати контингент миротворців не слід. "Протокольними документами допускається, що у разі загострення ситуації дозволяється збільшити чисельність кожного з трьох батальйонів на 300 чоловік. Я поки не бачу такої необхідності", - сказав він.

Нагадаємо також, що 8-10 липня обстановка в зоні конфлікту загострилася у зв"язку з вторгненням літаків ВВС РФ в повітряний простір Південної Осетії (тобто фактично порушенням кордону Грузії). Російські власті стверджують, що політ над зоною конфлікту нібито зірвав грузинське вторгнення до Південної Осетії. У Тбілісі цей крок розцінили як доказ того, що Росія вийшла за межі миротворчого статусу. На підставі цього керівництво Грузії в черговий раз вимагало, щоб російських миротворців в регіоні замінили на міжнародний контингент.

Зараз ви читаєте новину «Кількість російських миротворців в Південній Осетії буде збільшена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі