субота, 15 квітня 2023 23:35

Кількість предметів у школах та форма навчання: Лісовий пропонує обговорити

Кількість предметів у школах та форма навчання: Лісовий пропонує обговорити
Міністр освіти і науки Оксен Лісовий пропонує українцям обговорити кількість предметів та форму навчання у школах. Фото: facebook.com

Українцям варто обговорити питання кількості предметів, які вивчають у школах. А також сам процес навчання.

Нині є різні аргументи як "за" скорочення кількості шкільних предметів, так і "проти". Про це у Facebook написав міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Він нагадав, що українська школа вже пережила два роки навчання в умовах пандемії та рік ‒ повномасштабної війни. При цьому на навантаження на дітей дуже високе: і психологічне, і розумове.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Будуть вжиті заходи": Лісовий відреагував на мовний скандал у податковому університеті

"Це і про велику кількість предметів, і про навчання онлайн, і про додаткові заняття, щоб надолужити втрачене. Наприклад, у 7-9 класі діти зараз мають близько 20 предметів. Таку кількість складно засвоїти без стресу та онлайн-навчання (подекуди без гаджетів, адаптованих навчальних програм тощо). А в наших умовах – це на межі можливостей. Тож зрештою діти все одно зосереджуються на тих предметах, які обирають для себе як пріоритетні. Це я бачу і як батько, і тривалий час спостерігав як директор Малої академії наук", ‒ зазначив Лісовий.

За його словами, питання стоїть не стільки про кількість предметів, як про оптимізацію навчальних програм, навантаження дітей на уроках та форму навчання. Міністр нагадав, що згідно із Законом "Про освіту", у старшій профільній школі, починаючи з 2027 року, діти зможуть обирати напрямок, за яким вони хочуть навчатися.

"Це має змінити підхід з мультипредметності на конкретний профіль, який цікавий школяру чи школярці. Тому прошу вас поділитися своєю думкою з цього питання у коментарях і розповісти про досвід відвідування вашими дітьми шкіл за кордоном. Наша спільна мета – створити для дітей можливості здобути якісну, корисну та сучасну освіту. Тож давайте спілкуватися", ‒ наголосив Лісовий.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий розповів про зміни у галузі. Система освіти зараз має бути спрямована на безпечні умови як для дітей, так і для вчителів. Це - першочергове завдання.

Далі, за його словами, має бути виведення освіти в офлайн. Тому що онлайнове навчання, навіть якщо воно якісне, випускає величезні сегменти, важливі для формування особистості.

Зараз ви читаєте новину «Кількість предметів у школах та форма навчання: Лісовий пропонує обговорити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі