понеділок, 28 січня 2008 12:12

Кількадесят озброєних палестинців заарештували в Єгипті

Єгипетська поліція за останні дні заарештувала на території Сінайського півострова кілька десятків палестинців, що мали при собі вогнепальну зброю, пише Ha"aretz. У той же час влада Єгипту почала вживати заходи для витіснення палестинців з території країни назад у сектор Газа. Зокрема, єгиптяни не пропускають на міст через Суецький канал вантажівки з товарами, щоб викликати дефіцит у єгипетській частині міста Рафах і в місті Ель-Аріш, розташованому на півночі півострова, і примусити палестинців залишити їх територію. Також повідомляється, що в Ель-Аріші поліція закриває магазини і автозаправні станції.

Як пише The Jerusalem Post, лідери руху ХАМАС отримали офіційне запрошення Каїра взяти участь у переговорах про контроль кордону між Єгиптом і сектором Газа. Таке саме запрошення отримав глава Палестинської автономії Махмуд Аббас. Імовірно, зустріч відбудеться протягом найближчого тижня.

Нагадаємо, що ХАМАС вимагає перегляду умов перетину кордону. За інформацією видання, представників руху не влаштовує, що на прикордонних постах допускається присутність міжнародних спостерігачів. На думку ХАМАСу, кордон має контролюватися тільки палестинцями і єгиптянами. Варто відзначити, що раніше представники ХАМАСу кордон контролювати не могли.

Тим часом влада Ізраїлю вирішили поновити постачання палива в сектор. При цьому Ізраїль наполягає на тому, щоб кордон між Єгиптом і сектором Газа був якнайшвидше перекритий. Як пише Ha"aretz, влада побоюється нападів палестинських бойовиків на ізраїльські міста, розташовані вздовж кордону Ізраїлю з Сінайським півостровом.

Після оголошеної Ізраїлем повної блокади сектора Газа в ніч з 22 на 23 січня палестинських бойовиків підірвали загороди на кордоні з Єгиптом. Сотні тисяч палестинців почали спішно купувати в Рафасі продукти харчування, медикаменти та інші товари. Єгиптяни двічі намагалися перекрити кордон, але кожного разу палестинці проривалися на новій ділянці. 26 січня влада Єгипту запевнила, що залишить кордон відкритим, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Кількадесят озброєних палестинців заарештували в Єгипті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі