вівторок, 07 серпня 2007 15:03

Керівник експедиції до Арктики оголосив її російською

Артур Чилінгаров - керівник арктичної експедиції, яка на двох батискафах занурилася на дно океану в районі Північного полюса і встановила там титановий триколор, заявив, що Арктика завжди була російською і залишиться такою.

"Ми щасливі, що встановили російський прапор на глибині океану, де ніколи не було жодної людини. І мені наплювати, що із цього приводу говорять якісь там зарубіжні діячі. Якщо комусь це не подобається, то хай самі спробують туди опуститися і що-небудь встановити", - заявив депутат Держдуми і президент Російської асоціації полярників.

Літак з учасниками експедиції "Арктика-2007" приземлився в аеропорту "Внуково-3" близько 12:00. Пілот глибоководного апарату "Мир-1" Анатолій Сагальович відзначив, що це було одне з найскладніших занурень в його житті. "На дні ми провели 90 хвилин. Були відібрані проби грунту, води і зроблені інші вимірювання", - відзначив він.

2 серпня російські батискафи "Мир-1" і "Мир-2" занурилися на дно океану в районі Північного полюса. Одним із завдань експедиції було довести, що хребти Менделєєва і Ломоносова площею майже в мільйон квадратних кілометрів, є продовженням континентального шельфу Росії і повинні вважатися територією РФ.

Ця ініціатива російської сторони викликала критику з боку Канади і США, які також претендують на володіння Арктикою. Глава МЗСа РФ Сергій Лавров у відповідь заявив, що не бачить нічого дивного в тому, що російські дослідники, що вперше спустилися на дно океану на Північному полюсі, встановили там державний прапор своєї країни, повідомляє РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «Керівник експедиції до Арктики оголосив її російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі