середа, 23 січня 2008 14:03

Кенійська опозиція подала у Гаазький суд позов до уряду

Кенійська опозиція подала у Гаазький суд позов на владу країни, повідомляє 23 січня ВВС News. Оранжевий демократичний рух (ODM) Рейли Одінги звинувачує уряд у застосуванні силових методів для розгону опозиційних демонстрацій минулого тижня, внаслідок чого загинули понад 30 осіб.

За словами представників ODM, поліції був даний наказ стріляти. Влада країни відкидає ці звинувачення.

У відповідь на судовий позов опозиції представники уряду оголосили що мають намір подати зустрічний позов про масовий геноцид по відношенню до представників народності кікуйю, здійсненими членами ODM. Варто відзначити, що до цієї найчисленнішої в країні народності належить чинний президент Кенії Мваї Кібакі. При цьому, опозиція представлена, головним чином, народністю луо, третьою за чисельністю в Кенії.

Відомі випадки масового вбивства кікуйю. Зокрема, група кікуйю була спалена живцем у церкві, де вони намагалися сховатися. ODM, проте, заперечує свою причетність до цього інциденту.

Тим часом, як повідомляє AFP, за останню ніч в ході зіткнень між племенами було убито ще сім осіб. Загальне число жертв з початку акцій протесту становить понад 650 осіб. Свої будинки залишили  250 тисяч кенійців.

Опозиція не визнає переобрання на другий термін президента Мваї Кібакі, вимагаючи повторних виборів. Генеральний секретар Британської Співдружності Дон Маккиннон також поставив під сумнів достовірність результатів голосування.

Лідер ODM Рейла Одінга вимагає зустрічі з президентом. Мваї Кібакі, у свою чергу, відкидає всі домагання опозиції.

Щоб сприяти мирному вирішенню  ситуації, до країни прибули колишній генеральний секретар ООН Кофі Аннан і президент сусідньої з Кенією Уганди Йовері Мусевені, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Кенійська опозиція подала у Гаазький суд позов до уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі