понеділок, 05 травня 2008 14:07

КДБ Білорусі оголосило про викриття мережі американських шпигунів

Співробітник Комітету держбезпеки Білорусі Валерій Надтачаєв розкрив подробиці "шпигунського скандалу" за участю співробітників посольства США в Білорусі, що стався в березні поточного року в Мінську.

"У Мінську функціонувала група спостереження і пошуку, до складу якої входили білоруські громадяни, - співробітники служби безпеки посольства США", - заявив Надтачаєв в ефірі білоруського телебачення.

Він нагадав, що займався діяльністю групи аташе з безпеки посольства Курт Фінлі, який за даними білоруської сторони був кадровим співробітником ФБР США, передає ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА.

За словами представника КДБ, співробітникам органів держбезпеки "на ранній стадії вдалося попередити залучення білоруських громадян до незаконної діяльності" яка може бути кваліфіцированна за статтею 356 КК Білорусі ("зрада державі").

Представник КДБ також повідомив, що співробітниками відомства була проведена перевірка діяльності групи. Було встановлено, що її учасники, білоруські громадяни, вели незаконну зйомку інших громадян республіки, знімали на відео- і фотокамери їх автомобілі, вели спостереження за співробітниками міліції, що працюють на мітингах "радикальної опозиції".

Основними районами зйомки були центральна частина Мінська, Національний аеропорт "Мінськ", деякі населені пункти поблизу білоруської столиці. Зібрана білоруською стороною база знімків налічує близько 5 тис фото, зроблених учасниками групи.

Надтачаєв повідомив, що після завершення перевірки КДБ Білорусі "обмежився заходами попереджувального характеру і виніс офіційне попередження про неприпустимість ведення незаконної діяльності всім громадянам республіки, залученим до групи".

Зараз всі фігуранти справи звільнилися з посольства, Курт Фінлі покинув Білорусь в 20-х числах березня.

Надтачаєв додав, що діяльність Фінлі може бути кваліфікована відповідно до статті 358 КК Білорусі ("шпигунство").

Нагадаємо, "шпигунський скандал" між Мінськом і Вашингтоном призвів до того, що Держдепартамент США розпорядився про закриття посольства Білорусі у Вашингтоні і своєї дипмісії в Мінську.

Білорусі надали час до 16 травня на те, щоб білоруські дипломати покинули територію США. Також закривається консульство Білорусі в Нью-Йорку.

Рішення держдепу стало стало заходом у відповідь на рішення Мінська вислати з країни протягом 72 годин 10 американських дипломатів.

За оцінкою низки політологів, дипломатичний конфлікт між Мінськом і Вашингтоном зайшов дуже далеко. Вони вважають, що швидше за все для його врегулювання знадобляться зусилля посередників, зокрема дипломатів Росії і Євросоюзу, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «КДБ Білорусі оголосило про викриття мережі американських шпигунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі