вівторок, 22 січня 2008 09:12

Кава подвоює ризик викидня

Вживання більше двох філіжанок кави на  день під час вагітності подвоює ризик викидня, встановили американські учені. На їх думку, жінки повинні повністю відмовлятися від кофеїну у перші три місяці після зачаття, і по можливості на всьому протязі вагітності, повідомляє American Journal of Obstetrics and Gynecology.

У дослідженні, проведеному ученими з дослідницького центру Kaiser Permanente, брали участь 1063 жінки, які під час вагітності продовжували пити звичний для них об"єм кави. Інформація про частоту і кількість споживаної кави та інших напоїв, що містять кофеїн, була узята з анкет, заповнених жінками.

Спостереження за учасницями велося аж до 20 тижня вагітності. За цей період у 172 жінок стався  викидень. Проаналізувавши наявні дані,  керівник дослідження Де-Кун Лі  і його колеги з"ясували, що у вагітних, що регулярно вживали понад 200 міліграмів кофеїну (тобто дві і більше чашок кави або п"ять і більше банок кофеїнізованих газованих напоїв) викидень траплявся удвічі частіше, ніж у жінок, що уникали кофеїну.

На думку Лі, несприятливий ефект кофеїну пояснюється його впливом на метаболізм плоду. Крім того, ця речовина може знижувати кровотік в плаценті, що шкодить майбутній дитині.

В даний час британське Агентство за харчовими стандартами рекомендує вагітним жінкам не вживати понад 300 міліграмів кофеїну (3 чашки кави) на день. Учені з дослідницького відділу Kaiser Permanente вважають, що отримані ними дані можуть стати підставою для перегляду існуючих рекомендацій, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «Кава подвоює ризик викидня ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі