У дослідженні, проведеному ученими з дослідницького центру Kaiser Permanente, брали участь 1063 жінки, які під час вагітності продовжували пити звичний для них об"єм кави. Інформація про частоту і кількість споживаної кави та інших напоїв, що містять кофеїн, була узята з анкет, заповнених жінками.
Спостереження за учасницями велося аж до 20 тижня вагітності. За цей період у 172 жінок стався викидень. Проаналізувавши наявні дані, керівник дослідження Де-Кун Лі і його колеги з"ясували, що у вагітних, що регулярно вживали понад 200 міліграмів кофеїну (тобто дві і більше чашок кави або п"ять і більше банок кофеїнізованих газованих напоїв) викидень траплявся удвічі частіше, ніж у жінок, що уникали кофеїну.
На думку Лі, несприятливий ефект кофеїну пояснюється його впливом на метаболізм плоду. Крім того, ця речовина може знижувати кровотік в плаценті, що шкодить майбутній дитині.
В даний час британське Агентство за харчовими стандартами рекомендує вагітним жінкам не вживати понад 300 міліграмів кофеїну (3 чашки кави) на день. Учені з дослідницького відділу Kaiser Permanente вважають, що отримані ними дані можуть стати підставою для перегляду існуючих рекомендацій, повідомляє "Подробности".
Коментарі