середа, 11 квітня 2007 18:45

Кава і сигарети захищають від хвороби Паркінсона

За даними американських учених, люди, які страждають на хворобу Паркінсона, менш схильні до куріння і підвищеного споживання кави, ніж їх здорові брати і сестри. На думку дослідників, отримані дані говорять про те, що кава і нікотин насправді здатні захистити мозок від важкого нейродегенеративного захворювання.

Зв"язок куріння із зниженим ризиком розвитку паркінсонізму давно відомий вченим. В той же час багато експертів вважають хворобу Паркінсона генетично обумовленим захворюванням, причому відсутність схильності до куріння у хворих паркінсонізмом може пояснюватися тими ж генетичними особливостями.

Щоб перевірити цю гіпотезу, дослідники з Університету Маямі вирішили оцінити зв"язок паркінсонізму з курінням, а також з підвищеним споживанням кави, на прикладі хворих паркінсонізмом і їх найближчих родичів, що володіють схожим генотипом.

У дослідженні взяли участь 356 хворих паркінсонізмом і 317 з братів і сестер, що досягли віку, коли у їх родичів з"явилися перші ознаки захворювання. В результаті з"ясувалося, що курців серед хворих паркінсонізмом було на 40% менше, ніж серед здорових учасників, причому курці із стажем зустрічалися серед них на 50% рідше.

Серед учасників дослідження було також на 40 % менше любителів кави, що вживала більше трьох чашок напою в день.

Автори дослідження відзначають, що причини, з яких вживання кави і куріння знижує ризик розвитку хвороби Паркінсона, в цілому залишаються невідомими. В той же час, ця закономірність може бути пов"язана з впливом цих продуктів на дофаміновий обмін. Відомо, що Паркінсонізм викликаний масовою загибеллю нейронів, що виробляють цей нейромедіатор. В той же час, як кава, так і нікотин здатні підвищувати його рівень  в головному мозку. Крім того, дані деяких досліджень свідчать про те, що нікотин може блокувати вироблення нейротоксинів, що знищують виробляючі дофамін нервові клітини, повідомляють Мєдновості.
Зараз ви читаєте новину «Кава і сигарети захищають від хвороби Паркінсона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі