Зв"язок куріння із зниженим ризиком розвитку паркінсонізму давно відомий вченим. В той же час багато експертів вважають хворобу Паркінсона генетично обумовленим захворюванням, причому відсутність схильності до куріння у хворих паркінсонізмом може пояснюватися тими ж генетичними особливостями.
Щоб перевірити цю гіпотезу, дослідники з Університету Маямі вирішили оцінити зв"язок паркінсонізму з курінням, а також з підвищеним споживанням кави, на прикладі хворих паркінсонізмом і їх найближчих родичів, що володіють схожим генотипом.
У дослідженні взяли участь 356 хворих паркінсонізмом і 317 з братів і сестер, що досягли віку, коли у їх родичів з"явилися перші ознаки захворювання. В результаті з"ясувалося, що курців серед хворих паркінсонізмом було на 40% менше, ніж серед здорових учасників, причому курці із стажем зустрічалися серед них на 50% рідше.
Серед учасників дослідження було також на 40 % менше любителів кави, що вживала більше трьох чашок напою в день.
Автори дослідження відзначають, що причини, з яких вживання кави і куріння знижує ризик розвитку хвороби Паркінсона, в цілому залишаються невідомими. В той же час, ця закономірність може бути пов"язана з впливом цих продуктів на дофаміновий обмін. Відомо, що Паркінсонізм викликаний масовою загибеллю нейронів, що виробляють цей нейромедіатор. В той же час, як кава, так і нікотин здатні підвищувати його рівень в головному мозку. Крім того, дані деяких досліджень свідчать про те, що нікотин може блокувати вироблення нейротоксинів, що знищують виробляючі дофамін нервові клітини, повідомляють Мєдновості.
×
Коментарі