четвер, 17 квітня 2008 13:37

Карла дель Понте боїться МЗС Швейцарії і не говоритиме про свою книгу

Екс-прокурор Міжнародного трибуналу для колишньої Югославії (МТБЮ), а нині посол Швейцарії в Аргентині Карла дель Понте заявила, що не говоритиме про колишню роботу і свою нову скандальну книгу про злочини проти сербів, посилаючись на вказівки МЗС Швейцарії.

Як відомо, дель Понте в середині квітня опублікувала книгу мемуарів "Полювання, я і військові злочинці". У ній вона стверджує, що бойовики "Визвольної армії Косова" в 1999 році викрали більше 300 жителів сербських анклавів краю, а також жінок з Албанії, Росії та інших країн. Всіх їх, пише дель Понте, вивезли в північні райони Албанії, де в підпільній лабораторії у них вилучили життєво важливі органи для продажу на чорному ринку.

"Зараз я не хочу говорити про описані мною в книзі епізоди і свою колишню роботу в МТБЮ, - заявила дель Понте. - Зараз я є послом Швейцарської конфедерації в Аргентині і це є моєю основною діяльністю. До того ж, у мене є вказівка мого керівництва в МЗС дотримуватися саме такої позиції".

Нагадаємо, що минулого тижня Карла дель Понте повернулася з Італії, де 6 квітня повинна була відбутися презентація її нової книги. Проте МЗС Швейцарії заборонило їй це робити.

Представник міністерства Жан-Пилип Жаннра зазначив, що "суспільна репрезентація цього твору несумісна з посадою посла, там містяться заяви, які припустимі для представника Швейцарії".

У спеціальній телеграмі швейцарського МЗС Карлі дель Понте наказувало "негайно повернутися в Буенос-Айрес".

Слід зазначити, що в книзі дель Понте також містяться звинувачення на адресу нинішнього прем"єра Косова Хашима Тачі, а також його колишнього сподвижника, впливового польового командира ОАК Рамуша Харадіная.

Таким чином, мемуари дель Понте суперечать офіційній позиції Швейцарії, яка визнала незалежність Косова в кінці березня цього року.

Кілька днів тому Росія звернулася в МТБЮ в Гаазі з офіційним запитом про наявність інформації про злочини проти косівських сербів, що згадуються в мемуарах колишнього головного обвинувача трибуналу, і діях з їх розслідування.

Російська делегація в Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) внесла проект резолюції щодо розслідування Асамблеєю злочинів, описаних дель Понте.

Голова ПАРЄ Луіс Марія де Пуч вважає, що винні в злочинах, описаних в книзі Карли дель Понте, повинні з"явитися перед правосуддям.

Прес-секретар дель Понте Флоранс Хартманн в опублікованою в середу швейцарською газетою Le Temps статті заявила, що екс-прокурор МТБЮ не має в своєму розпорядженні доказів причетності косівської влади до викрадання в 1999 році жителів сербських анклавів краю.

Також колишня співробітниця канцелярії дель Понте вважає "безвідповідальним і негідним представляти достовірними факти, які насправді неможливо довести". За її словами, "зараз дель Понте примушує нас зануритися в найпохмуріші часи пропаганди".

Нагадаємо, що Косово в односторонньому порядку 17 лютого проголосило незалежність від Сербії. До цього моменту незалежність Косова визнали більше 30 держав. Сербія, як і Росія, Китай, Індія, Іспанія, Греція і багато інших держав, відмовляється визнавати незалежність, заявляючи, що цей односторонній крок Косова нелегітимний і призведе до грубих порушень норм міжнародного права, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Карла дель Понте боїться МЗС Швейцарії і не говоритиме про свою книгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі