середа, 13 січня 2021 15:51

Карантини не мали жодного значення

Карантини не мали жодного значення
Локдаун в Україні інфекціоністи назвали не дієвим. Фото: pixabay.com

Нинішній карантин має політичне підґрунтя, тому навряд матиме потрібний ефект.

Про це Gazeta.ua розповів керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін.

"У нашій країні всі рішення більше політичні. І на МОЗ є великий політичний тиск. Тому ні перший, ні другий карантини не мали жодного епідеміологічного значення. Будь-який локдаун запроваджують для того, щоб підготувати систему до більшого навантаження. У нас ніяких змін не було", - говорить Александрін.

Він називає 2 фактори, які найбільше впливають на швидке поширення коронавіурсу. Влада їх не врахувала.

"1-м фактором є громадський транспорт. Він досі повноцінно працює. Влада нічого не зробила щодо інфекційної безпеки під час поїздок. 2-й - робота дитячих садків та шкіл. Діти не в групі ризику і часто найлегше переносять хворобу, але вони найчастіше інфікують інших. Дитина з безсимптомним перебігом приходить додому і вся родина злягає із коронавірусом. Ковід уже давно показав, що є не тільки медичною проблемою, а й соціальною. Недостатньо писати санітарні регламенти, треба впровадити правила і слідкувати за їх дотриманням. Водночас треба створити безпечні умови для кожного громадянина, а не карати усіх штрафами", - говорить епідеміолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Мінкульті виступили проти продовження локдауну

Інфеціоніст Сергій Федорків також вважає зимовий карантин недієвим.

"Карантин варто було запроваджувати до новорічних свят, а не зараз, коли всі сходили на концерти, корпоративи, з'їздили на відпочинок. Одним словом: де могли заразитися - заразилися. Також не бачу логіки закривати різні заклади, обмежувати продаж товару, коли паралельно працює громадський транспорт, а українці катаються в Буковелі. Вдалим вважаю карантин весною 2020-го. Він дійсно допоміг стримати коронавірус, ми його тоді могли контролювати. І так би було надалі, якби влітку усі не рвонули на відпочинок", - говорить Федорків.

Карантин в Україні необхідно продовжити й після січня. За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, продовжити карантин треба з кількох причин. По-перше, пройшли новорічні свята, які супроводжувалися масовим святкуванням. По-друге, люди їздили до родичів, багато переміщувалися.

Зараз ви читаєте новину «Карантини не мали жодного значення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі