вівторок, 25 вересня 2007 13:19

Капсула Fotino, відправлена з космосу на Землю, загубилася

Спільний російський-європейський експеримент зі спуску на тросі з орбіти мікрокапсули Fotino завершився невдачею, заявив у вівторок керівник польоту космічного апарату "Фотон-М" Микола Соколов. "У принципі експеримент пройшов невдало. Чому замість 12 метрів на секунду трос почав розкручуватися зі швидкістю 5 метрів на секунду, а потім взагалі зупинився – це питання до Європейського космічного агентства. Російський ЦКП усі команди апарату видавав вчасно й чітко", – сказав Соколов. Він не виключив, що апарат Fotino міг залишитися на орбіті та перетворитися на космічне сміття. За його словами, космічний апарат "Фотон-М" знаходився під час проведення експерименту на орбіті з висотою 260-300 км. Трос із мікрокапсулою Fotino розвернувся на 8 км., у зв"язку з чим вона не увійшла до атмосфери Землі і, можливо, зараз продовжує політ орбітою.

Соколов додав, що до визначення місцезнаходження мікрокапсули залучено фахівців і засоби Росаеронавігациі. Радіомаяк, встановлений всередині мікрокапсули, за його словами, мав почати роботу в той момент, коли мікрокапсула перебувала б на висоті 5 км над Землею, а відсутність радіосигналу ускладнює пошук Fotino.

Попри те, що експеримент в цілому пройшов невдало, Cоколов відзначив, що розгортання троса на 8,5 км із запланованих 30 все ж таки є рекордом, оскільки раніше якнайкращим результатом було розкручування троса на 4,5 км, повідомляє "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Капсула Fotino, відправлена з космосу на Землю, загубилася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі