вівторок, 10 лютого 2009 10:12

Капітана "Фаїни" могли "прибрати"

Капітана "Фаїни" могли "прибрати"
У середу ввечері звільнене після 4-місячного захоплення сомалійськими піратами судно "Фаїна" з українським екіпажем очікують у кенійському порту Момбаса.

Як повідомив прес-секретар глави Служби зовнішньої розвідки України Олександр Скрипник, "з метою забезпечення безпеки екіпажу й вантажу судно супроводжують військові кораблі ВМС США, а на "Фаїні" продовжує залишатися підрозділ американського спецназу".

"Спецрейсом у Кенію прибудуть члени змінного екіпажу, медики, представники українських виробників техніки", - додав він.

Між тим, в українських спецслужбах обговорюється питання: від чого насправді помер капітан "Фаїни", громадянин Росії Володимир Колобков (за офіційною версією, він помер від серцевого нападу, перед яким стався гіпертонічний криз). Але ж саме Колобков міг знати, куди дійсно направляється вантаж на "Фаїні".

Газета зазначає, що ватажок сомалійських піратів Шамун Індабур в інтерв"ю американському журналу Newsweek місяць тому розповів, що капітан "Фаїни" показував йому суднові документи, у яких чітко зазначено: українське озброєння, включаючи танки Т-72, зенітні установки і боєприпаси, направлялися в Судан, а не в Кенію, як це стверджувалося офіційно.

Лікарі щодо смерті Колобкова, яка сталася одразу після захоплення "Фаїни" піратами, однозначної "заочної" відповіді дати не можуть.

Як сказав досвідчений нейрохірург, доктор медичних наук Орест Цимейко, "важко судити, не знаючи всіх обставин справи і не маючи на руках висновків судмедекспертів... але якщо в капітана, як повідомлялося, у тій стресовій ситуації тиск дійсний складав 290 на 210, то фінал був наперед визначений".

У той же час, рідні Колобкова кажуть, що проблем зі здоров"ям у нього не було. Його 18-річна донька Людмила сказала, що на болі у серці батько ніколи не скаржився.

"Він легко пройшов медкомісію, і тиск у нього завжди був у нормі. Тому ми з мамою в гіпертонічний криз не віримо. Ми спілкувалися з фахівцями, і в нас є свої версії події. Нам сказали, що напередодні смерті в нього дуже сильно підскочив тиск, але потім його збили. Думаю, від таких різких перепадів у нього міг відірватися тромб", - сказала вона.

"А ще, розуміючи, яка на ньому відповідальність за вантаж, він міг самостійно нести вахту, хоча капітан цього робити не повинен. Він майже не спав, пив багато кави і курив. Думаю, це теж могло зіграти свою роль. Підозр, що батька вбили, у нас немає...", - додала дочка загиблого капітана "Фаїни", пише Сегодня.

Зараз ви читаєте новину «Капітана "Фаїни" могли "прибрати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі