вівторок, 04 грудня 2007 10:06

Канадського посла вигнали з Ірану

Посол Канади в Тегерані Джон Мунді на вимогу іранської сторони висланий з країни, повідомляє у вівторок агентство Ассошіейтед Прес з посиланням на заяву глави канадського зовнішньополітичного відомства Максима Берньє.

За його словами, висилка канадського дипломата, нещодавно призначеного на цей пост, є невиправданою. Він вважає цей крок своєрідною відповіддю іранських властей на відмову Канади прийняти рекомендованих Іраном дипломатів.

Канада та Іран намагалися дійти угоди щодо обміну дипломатичними співробітниками, але канадська сторона відмовилася прийняти тих кандидатів, на яких наполягає Тегеран.

"На жаль, ми не можемо прийняти тих кандидатів, яких акредитував Тегеран", - заявив глава МЗС Канади.

"Нам здається, що висилка нашого дипломата є мірою неправильною і невиправданою. У свою чергу наша сторона готова прийняти іранського посла у випадку, якщо нас влаштує його кандидатура", - додав Берньє.

За інформацією представників МЗС Канади, двоє кандидатів, представлених Тегераном як посли, були раніше членами "студентського радикального угруповання" і могли мати відношення до захвату заручників і посольства США в 1979 році.

Не зважаючи на висилку обидві держави намагаються й надалі здійснювати належне функціонування своїх диппредставництв.

Дипломатичні відносини між Іраном і Канадою перебувають в загостреному стані з 1980 року.

Ці відносини загострюються також через те, що Канада наполягає на правосудді відносно вбитої канадської фотокореспондентки Захри Каземі. Жінка померла в 2003 році через декілька днів після того, як була заарештована і звірячо побита за фотографії демонстрації, зроблені нею біля однієї з в"язниць у Тегерані, повідомляє РИА "Новости".

 

Зараз ви читаєте новину «Канадського посла вигнали з Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі